Συζητήθηκε χθες η επίκαιρη ερώτηση της Παναγιώτας Δριτσέλη για τα τρέχοντα θέματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, στην οποία ο αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου ανέπτυξε τον προγραμματισμό δράσεων της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι υπογράφεται άμεσα η σχετική Υπουργική Απόφαση ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, οι οποίες αφορούν την απώλεια λόγω ασθενειών όπως ο καταρροϊκός πυρετός. Στο επίπεδο αυτό το Υπουργείο απαντάει άμεσα στις ανάγκες δεσμεύοντας το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 αφορούν σε αποζημιώσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Σε ότι αφορά την πρόληψη ζωονόσων ο αρμόδιος Υπουργός παρουσίασε ορισμένα από τα συμπεράσματα των μελετών του Υπουργείου σε σχέση με το θέμα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον προσανατολισμό για χρήση εμβολίου για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση των συμπερασμάτων των μελετών που διενεργεί στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της νόσου.

Τέλος, για το μεγάλο θέμα των βοσκοτόπων, ο Υπουργός ενημέρωσε την ερωτούσα βουλευτή ότι μετά από σχετικές συνεργασίες με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατή η συμπερίληψη στις βοσκήσιμες εκτάσεις και εκείνες που περιλαμβάνουν και ξυλώδη βλάστηση. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο καταρτίζει τα σχετικά σχέδια διαχείρισης των βοσκοτόπων, ώστε όλοι οι κτηνοτρόφοι να λάβουν χωρίς πρόβλημα τις ενισχύσεις που τους αναλογούν.