Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι  ένα νόσημα που οφείλεται σε ιό και προσβάλλει τα βοοειδή με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και το ζωικό πληθυσμό.
Η νόσος μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί σε 75 εκτροφές των Νομών Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Λήμνου και Χαλκιδικής και έχουν θανατωθεί και καταστραφεί 4.281 βοοειδή.
Τα τελευταία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν 16 Οκτωβρίου σε Χαλκιδική και Ξάνθη.
Μεταδίδεται κυρίως μηχανικά με αρθρόποδα: μύγες, κουνούπια, τσιμπούρια & λιγότερο άμεσα από ζώο  σε ζώο  ή με μολυσμένη τροφή, νερό ,οχήματα.
Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο!
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΣΗΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου στα ζώα είναι:
Οζίδια(εξογκώματα) μεγέθους καρυδιού(διαμέτρου2-5 εκ.) σε ολόκληρο το σώμα  και κυρίως στην κεφαλή ,αυχένα, περίνεο   μαστό .
Τα οζίδια αυτά είναι επώδυνα  και σταδιακά γίνονται  έλκη(πληγές).
Έλκη στο βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας και πολύ έντονη σιελόρροια.
Ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που σταδιακά γίνεται πυώδες(θολό).
Πυρετός , ανορεξία κατάπτωση, διακοπή της γαλακτοπαραγωγής, χωλότητα(κουτσαμάρα), μεγάλη απώλεια βάρους, θάνατοι(μέχρι 10%)
ΠΡΟΣΟΧΗ
Θεραπεία δεν υπάρχει.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης Οζώδους Δερματίτιδας σε μία εκτροφή, όλα τα ζώα της εκτροφής θανατώνονται και καταστρέφονται.
Σε όλα τα βοοειδή που μετακινούνται, πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αγωγή για εξωπαράσιτα και εντομοπροστασία(προσοχή στην τήρηση των χρόνων αναμονής για τα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση).
Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν  εγκαίρως (τουλάχιστον τρείς μέρες πριν) την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία για την πρόθεσή τους  να μετακινήσουν βοοειδή (αγορά, πώληση ,σφαγή).
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μεταφοράς ζώντων ζώων θα πρέπει να καθαρίζουν (προσοχή στη στρωμνή όπου εγκλωβίζονται έντομα και αρθρόποδα) τα οχήματά τους και να πραγματοποιούν απολύμανση & απεντόμωση των οχημάτων πριν τη φόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
Πρόληψη
Για να προστατέψουμε το κοπάδι μας από τη νόσο:
Δεν αγοράζουμε ζώα χωρίς υγειονομικά πιστοποιητικά.
Δεν αγοράζουμε ζωοτροφές από περιοχές που υπάρχει το νόσημα.
Φτιάχνουμε απολυμαντική τάφρο στην είσοδο της εκτροφής μας.
Δεν επιτρέπουμε σε άγνωστα οχήματα και ανθρώπους να εισέρχονται στην εκμετάλλευσή μας, χωρίς υγειονομική προφύλαξη, ούτε πηγαίνουμε σε εκτροφές Νομών, που υπάρχει το νόσημα.   
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στα τηλέφωνα 2431073001 –73591- 73396-27249 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:
Πύλης τηλ. 2434022239
Οιχαλίας τηλ. 2433031471
Καλαμπάκας τηλ. 2432022402