«Ο Μύλος Ματσόπουλου στέκει αγέρωχος στο βάθος ενός πάρκου με αλέες, πλημμυρισμένος από μικρά παιδιά, εφήβους και νέους να γυρίζουν κάθε μέρα τη «φτερωτή» του Πολιτισμού»
Οι νερόμυλοι ως αναπόσπαστα κομμάτια της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, αναγνωρίζονται σήμερα ως προβιομηχανικά και βιομηχανικά μνημεία, θεωρούνται δε ως σημαντικά τεκμήρια τόσο για την ιστορία της αρχιτεκτονικής όσο και για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανέλιξη των περιοχών, όπου βρίσκονται.
Ο Μύλος Ματσόπουλου, βιομηχανικό κτίριο σπάνιας αρχιτεκτονικής και μοναδικής αξίας, ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια, μετά τα έργα ανάπλασης που έγιναν στο κέλυφος και στον περιβάλλοντα χώρο, πέρασε σε νέες χρήσεις, ώστε σήμερα να αποτελεί για την πόλη των Τρικάλων ένα πολυδύναμο «Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού».
Στο συγκρότημα του Μύλου έχουν εδραιωθεί και δραστηριοποιούνται διάφοροι πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, ο Δημοτικός Κινηματογράφος, Χειμερινός και Θερινός και το Εργαστήρι Τέχνης και το Κέντρο Έρευνας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας «Βασίλης Τσιτσάνης». Στους χώρους του Μύλου,επίσης, βρίσκουν στέγη μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, όπως Συνέδρια, Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, που υλοποιούνται από τους πολιτιστικούς φορείς.
Ο Μύλος σήμερα «αποτελεί ένα σημείο διαλεκτικής συνάντησης των ανθρώπων της πόλης, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμικών παραγωγικών μονάδων της πόλης μας, μια εναλλακτική πολιτισμική πρόταση και αναψυχής», Έχει αποτελέσει το καίριο σημείο αναφοράς, μέσα από τη διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή της πόλης και  την υποστήριξη των πολιτιστικών κινημάτων και της δημιουργίας των νέων και ερασιτεχνών δημιουργών (καλλιτεχνική δημιουργία). Η χρήση χώρων του Μύλου για συναυλίες, εκθέσεις ατομικές και ομαδικές αλλά και για μια ποικιλία  πολιτιστικών δράσεων έχουν προσδώσει την αίγλη που ταιριάζει.
Σε συνδυασμό δε με την προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της πόλης των Τρικάλων, ο Μύλος Ματσόπουλου μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Αλλά και ο πλούσιος μηχανολογικός του εξοπλισμός, που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, μπορεί να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς ως Βιομηχανικό Μουσείο, με όλες τις μορφές ενέργειας (νερό, ατμό, ηλεκτρικό ρεύμα), συμβάλλοντας στην ενίσχυση της έρευνας και της αναζήτησης.
Το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» ανέδειξε τον Μύλο Ματσόπουλου και παρουσίασε στο ημερολόγιο 2016, αξιοποιώντας αποσπάσματα και φωτογραφικό υλικό από τη διπλωματική εργασία του κ. Δημήτρη Γκολοβράντζα, Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του.