Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η πολυποίκιλη δράση της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων. Μετά τις πρώτες ενασχολήσεις με την καθαριότητα (Φρούριο) και το περιβάλλον (πλατανόδασος Διαλεχτού, Προφήτης Ηλίας), ακολουθεί ο τομέας της υγείας. Ήδη πραγματοποιήθηκε επιστημονική ομιλία για την ακτινική κεράτωση, αλλά πλέον, ο αρμόδιος τομέας της Ομάδας, προχωρά σε νέες δράσεις. Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδιασμού, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και διαλέξεις για πλήθος θεμάτων που αφορούν στην υγεία μας. Εξάλλου, βασικό στοιχείο της προσφοράς των Εθελοντών είναι η συνεισφορά στην εξάπλωση της επιστημονικής γνώσης, που εκλαϊκευμένα μεν, με επιστημονικό τρόπο δε, θα παρουσιάσουν οι συμπολίτες γιατροί. Η Ομάδα προσέγγισε ήδη και συμφώνησε με γιατρούς και επιστήμονες των Τρικάλων, προκειμένου να παρουσιάσουν στους τρικαλινούς, θέματα της ειδικότητάς τους. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί ομιλίες για τον διαβήτη, με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Στόχος είναι, η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των τρικαλινών για την ασθένεια αυτή, ως ειδικότερος στόχος της προσπάθειας για προαγωγή - πρόληψη της υγείας και την ενημέρωση των δημοτών.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

ΔΙΑΒΗΤΗΣ  ΚΑΙ   ΥΓΕΙΑ

1.      Τι είναι ο Διαβήτης, ποια τα είδη του, συμπτωματολογία.
Διάγνωση, αντιμετώπιση, επιδημιολογικά στοιχεία, διατροφικές υποδείξεις, πότε χρήζει η χορήγηση ινσουλίνης, ποιος ο ρόλος του ιατρού.

2.      Κλινικός έλεγχος, τι περιλαμβάνει, κάθε πότε πρέπει να γίνεται, επιδημιολογικά στοιχεία, διατροφικές προτάσεις.

3.      Ποια η πρόταση της Φυτοθεραπείας και της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής πάνω στη νόσο, πού αποσκοπεί, ποια η αποτελεσματικότητά της, ποια η συμβολή της κλασσικής ομοιοπαθητικής στην πρόληψη της πάθησης και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πάθησης.

4.      Ψυχολογική υποστήριξη στα άτομα με διαβήτη Τύπου 1 και Τύπου2 και στην οικογένειά τους. Ψυχικό υπόβαθρο της νόσου - Αντιμετώπιση

Οι  ομιλίες  συνολικά θα έχουν διάρκεια 45-60 λεπτά. Θα ακολουθούν ερωτήσεις και θα διεξάγεται συζήτηση επί των αποριών του κοινού.

Αφού οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές όλων των συμπολιτών επιστημόνων, αλλά και η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει επακριβής ενημέρωση. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία της ημερίδας,  Σύλλογοι και συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων από Μ. Καλύβια, Μεγαλοχώρι, Μ. Κεφαλόβρυσο, Ρίζωμα, Βαλτινό.