Η είδηση ήταν γνωστή από καιρό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά βγήκε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου των αδερφών 

Σαράντη, το Σάββατο στα Τρίκαλα, και σήμερα φιλοξενείται σε Αθηναϊκά Μέσα.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό ρεπορτάζ της Ημερησίας:

Επίσημη πρόταση που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο η βιομηχανία Τυράς των αδελφών Σαράντη, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την πλευρά της MIG.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου στον οποίο ανήκει η Ολυμπος γαλακτοβιομηχανία, πριν απο μερικούς μήνες βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με υψηλόβαθμα στελέχη της MIG, συζητώντας το ενδεχόμενο εξαγοράς της ΔΕΛΤΑ και ενσωμάτωσής της στον όμιλο Τυράς. Το σχέδιο προέβλεπε την καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά και την ανάληψη δανείων άνω των 110 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί η απαραίτητα «ανάσα» στη ΔΕΛΤΑ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα (παρουσίασε ζημίες 41,1 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα220 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν, καθώς η πλευρά της MIG απέρριψε την πρόταση και μαζί το τίμημα, λέγοντας πως θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της εταιρείας, η οποία θα διπλασιάσει την αξία της. Η διοίκηση της «Τυράς» ξεκαθάρισε πάντως ότι το θέμα έκλεισε προς το παρόν, ωστόσο δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επανέλθει με νέα πρόταση στο άμεσο μέλλον, καθώς η παρατεταμένη κρίση θα επιταχύνει τη συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Δ. Σαράντης, δέχθηκε πρόταση από το αμερικάνικο fund που ενδιαφέρεται για τη ΜΕΒΓΑΛ να εξαγοράσουν από κοινού τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία, η οποία και αυτή δίνει μάχη επιβίωσης, ενώ ερωτώμενος για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Τρικάλων «Τρίκκη», διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση εξαγοράς της, καθώς, εάν ποτέ την εξαγοράζε, θα ήταν για να την κλείσει.

Πυλώνας εξωστρέφειας 

Προτεραιότητα της «Τυράς» είναι η ενίσχυση των μεριδίων στην ελληνική αγορά και η αύξηση των εξαγωγών στα 150 εκατ. ευρώ έως το 2020, από 86 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, με αιχμή τα τυριά ΠΟΠ και το στραγγιστό γιαούρτι. Η έμφαση θα δοθεί στις αγορές των Βαλκανίων, της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας, όπου ό όμιλος διαθέτει ισχυρή θέση και τα περιθώρια για τα ελληνικά προϊοντα είναι μεγάλα. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία -15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, προκειμένου την ενδυνάμωση των εργοστασίων σε Τρίκαλα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται συζητήσεις με διάφορες τυροκομικές μονάδες, ώστε να δημιουργηθεί κάτω από την «ομπρέλα» της «Τυράς» ένα δίκτυο εξαγωγών της φέτας και των άλλων ελληνικών τυριών ΠΟΠ, στα πρότυπα των Ιταλών παραγωγών παρμεζάνας. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχάλης Σαράντης, εκ των ιδιοκτητών και διευθύνων σύμβουλος της «Τυράς», σε ειδική εκδήλωση, φιλοδοξία της εταιρείας είναι να αποτελέσει εμπορικό πυλώνα εξωστρέφειας, ο οποίος θα έχει την ευθύνη διακίνησης και εξαγωγής ελληνικών προϊόντων που θα παράγουν διάφορες τυροκομικές μονάδες της χώρας με κοινές όμως προδιαγραφές και κάτω από το σήμα της «Τυράς». Ήδη, υπάρχει συνεργασία με τέσσερις ελληνικές εταιρείες και ταυτόχρονα γίνονται επαφές με άλλες δύο για τη σύναψη ανάλογης συμφωνίας. Το πλεονέκτημα αυτού του εγχειρήματος πάνω στο οποίο η εταιρεία εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια, έγκειται στην αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των Ελλήνων παραγωγών έναντι των μεγάλων λιανέμπορων του εξωτερικού και τελικά στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών. «Δυστυχώς ως χώρα πάσχουμε στην αξιοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ, ειδικά στη φέτα, η οποία αυτή τη στιγμή πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά τυριά ΠΟΠ. Για να πετύχουμε καλύτερες τιμές, πρέπει το προϊόν να διακινείται από λίγους», σημείωσε ο κ. Σαράντης.

Πρώτη θέση 

Ψηλά τίθεται ο πήχυς και στο εσωτερικό, όπου ο όμιλος διαθέτει σημαντικά μερίδια στην κατηγορία του γάλακτος (20%), των χυμών ψυγείου (22%), του στραγγιστού γιαουρτιού (12%) και των τυριών (5%). Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Σαράντη, τον έτερο ιδιοκτήτη της «Τυράς» είναι η κατάκτηση της κορυφής, καθώς «η εταιρεία έχει όλα τα φόντα, αλλά και την χρηματοοικονομική διάρθρωση να γίνει νούμερο ένα στην Ελλάδα». Παράλληλα, τόνισε την υποστήριξή του στην προσπάθεια της πολιτείας να υιοθετήσει το «ελληνικό σήμα», το οποίο θα θωρακίσει την εγχώρια παραγωγή. Δήλωσε όμως αντίθετος στη μείωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις επτά ημέρες στις πέντε ημέρες, καθώς η επιμήκυνσή του βοήθησε την αγορά και τόνισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να βοηθά τους Έλληνες κτηνοτρόφους, εξοφλώντας τους έγκαιρα και παρέχοντάς τους ρευστότητα, όταν αυτοί την χρειάζονται. Ο όμιλος Τυράς απασχολεί συνολικά 1.120 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ προϊόντα της εξάγονται σε 36 χώρες. Για το 2015, οι πωλήσεις του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 315 εκατ. ευρώ και τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 52 εκατ. ευρώ.

Εφ. Ημερησία (Γιώργος Μανέττας)