Την απόφαση να κλείσει το κεφάλαιο της ενεργού ενασχόλησης του με την πολιτική έλαβε ο τρικαλινός καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Με ένα μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα virus.com.gr, ο Ηλίας Μόσιαλος ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την πολιτική στη χώρα μας και επιστρέφει πλήρως στην ακαδημαϊκή του καριέρα. «Είναι ένα πεδίο υψηλών απαιτήσεων, που δεν επιτρέπει τη μακροχρόνια, ταυτόχρονη και συστηματική ενασχόληση με την πολιτική», εξηγεί.

Στην ανάρτηση του, όμως, επιλέγει να σχολιάσει και την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, εντοπίζοντας το πρόβλημα, όχι στην έλλειψη ικανών προσώπων, αλλά στην απουσία θεσμών. Οι θεσμοί που λείπουν κατά τον κ. Μόσιαλο είναι ένα «σαφές πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ΜΜΕ επιπέδου που να προάγουν το δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα και όχι εντυπωσιασμούς, εκπαιδευτικό σύστημα που να συμπλέει με τις διεθνείς τάσεις- γενικά, όλα όσα θα οδηγούσαν μια κοινωνία να ασπάζεται τον ορθολογισμό, να μην ομφαλοσκοπεί και να μη βλέπει παντού εχθρούς και συνωμοσίες».

«Και είναι κρίμα το μορφωμένο δυναμικό της χώρας, που έφτασε στα πτυχία και στα μεταπτυχιακά με τους κόπους και της θυσίες της ελληνικής οικογένειας, να μην αξιοποιείται σωστά, ν΄ απογοητεύεται και να φεύγει, διοχετεύοντας το δυναμισμό του σε άλλες κοινωνίες και οικονομίες», προσθέτει ο κ. Μόσιαλος που έχει διατελέσει Υπουργός Επικρατείας.

Ο καθηγητής και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics υποστηρίζει πως και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν νέοι και αξιόλογοι άνθρωποι, «με προσωπικές αρετές και ικανότητες που υπερβαίνουν τα κομματικά όρια» και προσκαλεί να τους αναζητήσουμε και να τους στηρίξουμε, «με την ελπίδα της ανανέωσης».

«Με την ελπίδα ότι η επόμενη Βουλή θα είναι καλύτερη από την τελευταία, που είχε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο», προσθέτει.

Με μια μάλλον αισιόδοξη διάθεση, ο κ. Μόσιαλος εκφράζει ελπίδες για  αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, ώστε η χώρα «να μην είναι ουραγός στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά πρωτοπορία».

Όσο για τα σχέδια του, πρόκειται να συνεχίσει να αρθρογραφεί για θέματα που γνωρίζει καλά, όπως η Παιδεία, η Οικονομία και τα Οικονομικά της Υγείας, ενώ πρόκειται να παρεμβαίνει, επιλεκτικά και χωρίς σύνδεση με την πολιτική συγκυρία.

«Σας ευχαριστώ όλες/όλους για τον εποικοδομητικό διάλογο, τις (θετικές και αρνητικές) κριτικές που ακολούθησαν τόσο τη σύντομη βουλευτική και την ακόμα συντομότερη υπουργική μου θητεία, όσο και τις παρεμβάσεις μου στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γυρίζω εκεί που ήμουνα πάντα. Ένας κύκλος έκλεισε, αλλά δε θα χαθούμε», καταλήγει.