Μπορεί οι συναλλαγές μέσω τραπεζών να υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls  και η ρευστότητα να είναι ασφυκτικά περιορισμένη, οι ανάγκες όμως των αγροτών που πρέπει να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, είναι εξίσου πιεστικές.

Το πρόβλημα της ρευστότητας που έτσι και αλλιώς αποτελεί πάντα θέμα για τις συναλλαγές στον αγροτικό τομέα, έχει τώρα οξυνθεί αναδεικνύοντας έτσι με έμφαση την ανάγκη να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και μηχανισμοί που αντιμετωπίζουν σφαιρικά και συνολικά το θέμα.

Όπως μας δηλώνει η διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς Tρικάλων κα Κωνσταντίνα Μανίκα, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που υλοποιεί, δύο πλέον χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς, δίνει μια λύση - διέξοδο στους ανθρώπους που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή καθώς πέραν της χρήσης της κάρτας συμβολαιακής γεωργίας για αγορές εφοδίων, οι παραγωγοί μπορούν να πληρώνουν με αυτή και τους εργάτες γης εκδίδοντας εργόσημα στα καταστήματα της.

Ειδικά για την πληρωμή των αμοιβών των εργατών γης, είναι γνωστό πως λόγω των capital controls οι παραγωγοί δεν έχουν την ευχέρεια των μετρητών που έπαιρναν μέσω της κάρτας καθώς υπάρχουν νέα δεδομένα λόγω των περιορισμών στις αναλήψεις μέσω των καρτών. Πλέον όμως ο αγρότης μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα συμβολαιακής γεωργίας που διαθέτει και για την αγορά εργοσήμών στα καταστήματα της. Στη συνέχεια, ο αγρότης δίνει το εργόσημο στον εργάτη, ο οποίος το καταθέτει στον λογαριασμό του στην Τράπεζα και μπορεί να κάνει τις σχετικές αναλήψεις μετρητών. Παράλληλα, όσοι εργάτες γης δεν διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό μπορούν να ανοίξουν στην Τράπεζα Πειραιώς αποκλειστικά για την εξόφληση των εργοσήμών.

Με τον τρόπο αυτό ο αγρότης συνεχίζει απρόσκοπτα τη δουλειά του και μπορεί να βρει εργάτες για τη συγκομιδή χωρίς να έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή τους. Επίσης ωφελείται και φορολογικά, καθώς το εργόσημο αποτελεί δαπάνη η οποία εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Από την πλευρά του ο εργάτης γης πληρώνεται κανονικά, καθώς το μεροκάματο του μπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ταυτόχρονα δεν περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησης του μόνο σε όσους έχουν τα μετρητά για να τον πληρώσουν.

Συνολικά δε, μέσω της «ειδικής κάρτας», που παραλαμβάνει ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος μπορεί να καλύπτει όλα τα έξοδα κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος του, από τη σπορά, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο και την καλλιέργεια μέχρι τα εργατικά στη φάση της συγκομιδής. Οι πληρωμές γίνονται αποκλειστικά μέσω της κάρτας ξεπερνώντας έτσι το πρόβλημα της ρευστότητας.