Στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας  για την διαχείριση Υδάτινων  πόρων  ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Βύρων Κατσίβελος και ταυτόχρονα Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γόμφων έθεσε  θέματα που αφορούν όχι μόνο τον Δήμο Πύλης.

Ο κ. Κατσίβελος τόνισε στην τοποθέτηση του πως η ΠΕΔ Θεσσαλίας  πρέπει να προωθήσει  άμεσα την λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας,  ως αυτόνομο υδροηλεκτρικό έργο, έργο που είναι έτοιμο κατά 90% και θα φέρει ετησίως στο Ελληνικό Δημόσιο  35εκ. ευρώ ενώ ετησίως στον Δήμο Πύλης 1εκ. ευρώ.

Δεύτερο μεγάλο έργο πνοής είναι το φράγμα Πύλης, έργο το οποίο  έχει ευεργετικές  διαστάσεις  για τον μισό Νομό Τρικάλων, όπου πέραν του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα είναι και υδροηλεκτρικό  και παράλληλα μπορεί να υδρεύσει τον Δήμο Πύλης και τον Δήμο Τρικκαίων,  δηλαδή τον μισό Νομό.

Αξίζει  να σημειώσουμε πως για ρεύμα η πόλη των Τρικάλων στην ύδρευση η δαπάνη ξεπερνάει το ποσό των 1.000.000 ευρώ.

Πλήρη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Κατσίβελος ως υπεύθυνος για το σύνολο των ΤΟΕΒ του Δήμου Πύλης.

Αναφορά έγινε για άμεση αντικατάσταση παλαιών μοτέρ και πινάκων με πίνακες inverter  που αντλούν ακριβώς  την ποσότητα που χρειάζεται ο παραγωγός και όχι όπως γίνεται σήμερα που το πλεονάζον νερό χύνεται στα αρδευτικά κανάλια. Μ΄ αυτόν τον τρόπο έχουμε εξοικονόμηση νερού που αντλούμε ακατάπαυστα  από τον υδροφόρο ορίζοντα που υπάρχει το ενδεχόμενο να εισρεύσει θαλάσσιο νερό, πράγμα που σημαίνει ερημοποίηση και μεγάλη εξοικονόμηση ρεύματος.

Επίσης μεγάλη σπατάλη νερού γίνεται από τα διαλυμένα δίκτυα άρδευσης που είναι σαρακονταετίας.  Η αντικατάσταση τους να γίνει  τους να γίνει με υπόγεια ύδατα.