Eνιαία περιφέρεια αποτέλεσαν οι δύο θεσσαλικοί νομοί (Τρίκαλα και Καρδίτσα) από τις πρώτες εκλογές του 1881 έως και αυτές της 11ης Μαΐου 1958.  Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας πολλών ετών, που περιέχονται στο βιβλίο του επίτιμου σχολικού συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νικολάου Χιώτη, με τίτλο «οι εκπρόσωποι των Τρικάλων και της Καρδίτσας στη βουλή των Ελλήνων (1881-2012)», οι εκλογές μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Αρτας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 1881 από την κυβέρνηση Κουμουνδούρου με το πλειοψηφικό σύστημα και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ως χώροι διεξαγωγής, χρησιμοποιήθηκαν οι ναοί, επειδή δεν υπήρχαν άλλοι κατάλληλοι χώροι. Μάλιστα, τονίζεται ιδιαίτερα, πως την ημέρα αυτή η Θεία Λειτουργία σε όλες τις εκκλησίες άρχισε και τελείωσε νωρίς προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων.

Οι εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 ήταν οι τελευταίες με ενιαία εκλογική περιφέρεια καθώς από εκείνες της 29ης Οκτωβρίου 1961 και μετά οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας μέχρι και σήμερα αποτελούν δύο ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες.

Ένα βιβλίο που αναδεικνύει την πλούσια πολιτική ιστορία της Δυτικής Θεσσαλίας…

Τ.Π.