Είναι γνωστό σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ότι στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Βασιλικής Καλαμπάκας παράγεται πλούσιο πνευματικό έργο. Ο εφημέριος π.Σωτήριος Χαρίσης ηγείται αυτής της προσπάθειας και κατευθύνει πνευματικά το ποίμνιό του με τον καλύτερο τρόπο.

Εκτός από τα πνευματικά η Ενορία υπηρετεί παράλληλα και προάγει και τον πολιτισμό. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός όμορφου λαογραφικού μουσείου, το οποίο αποτελεί κόσμημα για τη Βασιλική. Το μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του καλαίσθητου Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, στο ισόγειο του οποίου λειτουργούν από αρκετά χρόνια το παρεκκλήσι του Γενεσίου της Θεοτόκου καθώς και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.

Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.Σεραφείμ. Παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερχειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευαγγελία Μπαντέκα-Νάνη, η Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Βασιλικής Βάϊα Κολώνα και πλήθος κόσμου.

Ο π.Σωτήριος ανέφερε συγκινημένος στην ομιλία του ότι η ολοκλήρωση του Μουσείου είναι αποτέλεσμα δεκαπενταετούς συλλογικής προσπάθειας των ενοριτών. Καθένας έβαλε το δικό του πετραδάκι για την ολοκλήρωση του έργου, για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά πως η αρμονική συνεργασία μπορεί να κάνει θαύματα. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν προσφορά των κατοίκων της Βασιλικής. Τοποθετημένα με καλόγουστο τρόπο στον χώρο φέρνουν στο μυαλό θύμησες από τη ζωή και τη δράση του χωριού. Στον ίδιο όροφο, εκτός από το Μουσείο, έχουν δημιουργηθεί και μια ευρύχωρη αίθουσα διαλέξεων, αίθουσες συναντήσεων μικρών και μεγάλων και αρχονταρίκι.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εξαίρετα εκθέματα του Μουσείου και να συγχαρούν όλους τους συντελεστές, που κοπίασαν για να έρθει εις πέρας αυτό το θαυμάσιο έργο.

Του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου, επιτίμου Σχολικού Συμβούλου Οικονομολόγων