Δύο νέα εκθέματα, μεγάλης μουσειολογικής αξίας, απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Πρόκειται για δύο πουλιά, τα οποία δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και που θα μπορούν πλέον να τα δουν και να τα απολαύσουν οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου.
Είναι μοναδικά είδη, τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλα μουσεία στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν σε ελάχιστα Ευρωπαϊκά.
Το πρώτο ονομάζεται Μεταναστευτικό Περιστέρι (Ectopistes migratorius-Passenger Pigeon) και ήταν είδος περιστεριού της Βόρειας Αμερικής, ίσως το πολυπληθέστερο πουλί του κόσμου (φωτογραφία). Ο πληθυσμός του έφθανε τα 3-5 δισεκατομμύρια πουλιά, ο οποίος δυστυχώς αποδεκατίστηκε σταδιακά, από την αποψίλωση των δασών και το μαζικό κυνήγι, ιδιαίτερα το διάστημα 1870-1900. Το τελευταίο περιστέρι, ένα θηλυκό άτομο με το όνομα «Μάρθα», πέθανε στο Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι το 1914.
Το δεύτερο, είναι η Τουρλίδα της Αλάσκας (Possibly Extinct species), που σήμερα θεωρείται εξαφανισθέν είδος. Ήταν κάποτε πολυάριθμο είδος αλλά υπολογίζεται ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδόν δύο εκατομμύρια πουλιά θηρεύονταν κάθε χρόνο. Η τελευταία παρατήρηση ατόμων έγινε στην Αργεντινή το 1939, ενώ ένα κοπάδι από 23 άτομα καταγράφηκε στο Τέξας το 1981. Αυτή θεωρείται και η τελευταία έγκυρη καταγραφή του είδους.
Ο διευθυντής του Μουσείου κ. Πάλλας, αναφερόμενος στα νέα αποκτήματα είπε: «Το Μουσείο, ανταποκρινόμενο στους στόχους και τη φιλοσοφία που εξαρχής έθεσε, εμπλουτίζει συνεχώς τη συλλογή του. Τα δύο νέα μας είδη αποτελούν σπάνια εκθέματα. Η εξαφάνιση των πουλιών αυτών, αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων, την ανάγκη προστασίας των ειδών και θέτει επι τάπητος τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και να ενταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να προστατευτεί η πανίδα και η χλωρίδα κάθε περιοχής.
Εμείς, ως Μουσείο, κινούμαστε σ'αυτή την κατεύθυνση και θα προσθέτουμε καθημερινά τα δικά μας λιθαράκια για να προστατευτεί το περιβάλλον από τις ακραίες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που αυξάνουν τους κινδύνους και απειλούν με εξαφάνιση πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών».