Διημερίδα, μετ΄αναψυχής, για καμιά πενηνταριά εκδότες της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στις όμορφες Σέρρες.

Καλό το κλίμα, πολύς ο προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου, περίσσεψαν πάντως τα καλά λόγια από βουλευτές, δημάρχους, κόμματα και λοιπές τοπικές αρχές.

Όλες οι εισηγήσεις εμφανώς επηρεασμένες από το γεγονότα των τελευταίων μηνών: Θα κλείσει η συμφωνία; Θα πέσουν λεφτά στην αγορά;

Κοινός ο καημός για κάθε ελεύθερο επαγγελματία...

Καμιά δεκαριά που μείναμε και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, βρεθήκαμε το μεσημέρι στην Πρώτη Σερρών, στο σπίτι του όπου μεγάλωσε ο «εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής, καλεσμένοι από το νέο βουλευτή και ανιψιό του, Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα), ο οποίος είχε ετοιμάσει μεζέδες και τσίπουρο από το οικογενειακό αμπέλι.

Το σπίτι, ένα περιποιημένο διώροφο λιτό αρχοντικό, στο κέντρο του χωριού, ανήκει σήμερα εξ ημισείας στα δυο ξαδέρφια, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα και τον συνονόματο του νέο βουλευτή. Μάλιστα το χρησιμοποιούν και το επισκέπτονται ταχτικά όπως το τελευταίο Πάσχα. Στο σαλόνι κυριαρχούν στους τοίχους δεκάδες ασπρόμαυρες σπάνιες φωτογραφίες από τα νεανικά χρόνια του εθνάρχη. Ο πατέρας του δεν τον άφηνε να πολιτευθεί, «δεν θα βάλω εγώ στο σπίτι μου το σαράκι της πολιτικής» έλεγε, τσακώθηκαν… Σεβάστηκε πάντως την επιθυμία του και δεν κατέβηκε σε εκείνες τις εκλογές αλλά στις επόμενες, το 1935, όταν πια ο πατέρας του είχε πεθάνει.

Το σπίτι, παραμένει πάντα ιδανικό ησυχαστήριο για τους Καραμανλήδες καθώς διαθέτει μια εξαιρετική αυλή στο πίσω μέρος, με μεγάλα δένδρα. Μόνο του «μειονέκτημα» η έντονη ιστορία του καθώς διάφοροι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα χτυπούν το κουδούνι οποιαδήποτε ώρα, νομίζοντας ότι είναι ακατοίκητο και λειτουργεί ως μουσείο. 

Τους ξεναγούν όλους…. 

Κ.Τ.