Στην εξειδίκευση των μέτρων που πρόσφατα ψηφίστηκαν από τη βουλή μέσω του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, προχώρησε την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου κατά τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Η υπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. κ. Κώστα Αγοραστό για τη συμμετοχή του στη διαδικασία της διαβούλευσης, αλλά και για τις προτάσεις που κατέθεσε εκ μέρους των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Στο πρώτο σκέλος της συζήτησης, η ατζέντα περιελάμβανε τη λεπτομερή παρουσίαση της περιφερειακής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη, καθώς και του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε από βουλή με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η υπουργός έκανε γνωστό ότι πρόκειται να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε όσες οικογένειες είναι ενταγμένες στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ για 150.000 οικογένειες θα δοθούν δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Επίσης θα θεσπιστεί η κάρτα επιδότησης σίτισης, ώστε να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει 153.000 οικογένειες, οι οποίες θα λάβουν μέσω της κάρτας 100 ευρώ το μήνα για 9 μήνες.

Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή επιδόματος ενοικίου ύψους από 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, για 30.000 οικογένειες. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προϋπολογισμού 40 εκ. και διάρκειας εννέα μηνών.

Συζητήθηκαν οι χρηματοδοτικές πηγές των δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας, του Κοινωνικού αποκλεισμού και της προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης αφορούσε στην ενεργοποίηση του Ταμείου  Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), τις αναπτυξιακές συμπράξεις, τη  διαμόρφωση του πλαισίου προμηθειών και την καταγραφή τυπικών και άτυπων δομών.

Σε ότι αφορά την ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ για τις συμπράξεις, τονίστηκε η ανάγκη να οριστικοποιηθούν οι συμπράξεις αλλά και ο τρόπος καταγραφής των ωφελούμενων μέσω μίας πλατφόρμας καταγραφής. Σε ότι αφορά τη διαδικασία της προμήθειας των τροφίμων, να εξειδικευθεί ο τρόπος αλλά και η διαδικασία διανομής τους. Για τα παραπάνω συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα με σωστή διαχείριση.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός πρότεινε άμεσα την διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης των Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με την ΚΕΔΕ, ώστε να προχωρήσει γρήγορα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ δήλωσε επίσης τα εξής: " μέλημά μας είναι να αξιοποιηθεί σωστά το κάθε ευρώ ώστε τα χρήματα, τα τρόφιμα και οι ενεργητικές πολιτικές να πάνε εκεί που πραγματικά χρειάζεται και να πιάσουν τόπο, για να μπει ανάχωμα σ' αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Είμαστε εκφραστές της συνεργασίας, της συνέργειας, της συνεννόησης και της αποτελεσματικότητας".

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Ανατολικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Παυλίδης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής κ. Κατερίνα Θανοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου κ.κ. Ελένη Πανγιωτοπούλου και Θεοφάνης Στεφανόπουλος, αντιπεριφερειάρχες από τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.