της Μαρκέλλας Χασιώτη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν η συνύπαρξη του παιδιού σας με ένα ζώο θα μπορούσε να βοηθήσει θετικά στην ανάπτυξή του και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του?

Η αλήθεια είναι ότι τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί.

Ειδικότερα, η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι βοηθάει στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών. Έχοντας την έννοια ενός ζώου ένα μικρό παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να είναι υπεύθυνο, αλλά και να δέχεται την αγάπη και όλα τα θετικά ερεθίσματα, που δημιουργούνται από αυτή την ιδιαίτερη αλληλεπίδραση. Έτσι, μέσα από αυτή τη σχέση, τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται πιο δοτικά. Σύμφωνα με ψυχολόγους τα ζώα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όσα παιδιά μεγαλώνουν με ένα ζώο στο σπίτι διαμορφώνουν πολύ πιο ήρεμο χαρακτήρα μέσα από την αγάπη και την τρυφερότητα, που μπορούν να δώσουν και να πάρουν. Τα ζώα λοιπόν μπορούν να δράσουν ως αγχολυτικό. Επιπλέον, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με κατοικίδιο δεν έχουν φοβίες και μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά προς όλα τα ζώα. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά δείχνουν τις περισσότερες φορές ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα και αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη επικοινωνία μεταξύ τους. Το δέσιμο, που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ενός παιδιού και ενός ζώου είναι απερίγραπτο και η σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης, που δημιουργείται μεταξύ τους μπορεί να είναι μοναδική. Ακόμη, όταν τα παιδιά καταφέρνουν να μεγαλώνουν σωστά τα κατοικίδιά τους, νιώθουν καλύτερα και περήφανα για τον εαυτό τους.

Πρέπει ωστόσο πριν την απόκτηση ενός ζώου και πριν την έλευσή του στο σπίτι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι ένα ζώο δεν είναι ένα παιχνίδι ή ένα οποιοδήποτε άψυχο δώρο, που μόλις το βαρεθούν θα το αφήσουν σε μια γωνιά. Πρέπει να καταλάβουν και να γίνει σαφές ότι η απόκτηση ενός ζώου, συνεπάγεται όχι μόνο παιχνίδι και ευχάριστες στιγμές όσο και όταν αυτά έχουν όρεξη, αλλά και υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για πολλά χρόνια. Γενικά, η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου είναι μία σοβαρή απόφαση. Κατά τη λήψη της πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι φέρνοντας στο σπίτι π.χ. ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι ουσιαστικά εισάγουμε στην οικογένεια και γενικά στο χώρο μας ένα νέο μέλος, το οποίο χρειάζεται υπομονή, χρόνο, αγάπη και φροντίδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του και να το υπολογίζουμε σαν μέλος της οικογένειας.

Είναι κρίμα ο αρχικός ενθουσιασμός να καταλήξει σε αδιαφορία ή/και εγκατάλειψη του ζώου αργότερα. Γι’ αυτό και η απόφαση πρέπει να ληφθεί συνειδητά-Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι μπορεί να παίξει η συζήτηση και η καθοδήγηση των γονέων. 

Είναι αλήθεια ότι το μόνο που ζητάνε από εμάς τα ζωάκια, είναι μια ζεστή αγκαλιά, φροντίδα,σωστή ιατρική περίθαλψη και αγάπη. Ένα ζώο μπορεί να γίνει ένας πιστός φίλος, των παιδιών, που δε θα μας προδώσει ποτέ. Ο πρώτοι μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι-χρειάζεται να τους δώσουμε χρόνο και χώρο. Υπάρχει μία νέα δέσμευση, αλλά και ένας νέος φίλος, έτοιμος να μας βοηθήσει, να μας χαρεί, να μας συμπαρασταθεί με τον τρόπο του στα δύσκολα, να μας ευχαριστήσει για την αγάπη που του δείχνουμε. Πρέπει να μας συνηθίσει και να το συνηθίσουμε, καλό είναι επίσης να του παρέχουμε τη βασική εκπαίδευση. Όσο αξιαγάπητα και να είναι δεν πρέπει να τα αφήνουμε να κάνουν ό, τι θέλουν. Καλό είναι να τα επιβραβεύουμε όταν κάνουν κάτι καλό με μία λιχουδιά για παράδειγμα ή λέγοντάς τους ένα μπράβο και χαϊδεύοντάς τα και να τα μαλώνουμε σε κάθε αταξία, αμέσως μετά- ποτέ όμως χρησιμοποιώντας βία. Είναι σαν να έχουμε στο σπίτι ένα μωρό…

Πολύ συχνά ,όσοι σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο, διστάζουν γιατί πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από μετάδοση ασθενειών, οι οποίες θεωρούν ότι είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Ο φόβος αυτός μπορεί να απομακρυνθεί αν τηρούμε τη βασική προληπτική αντιπαρασιτική αγωγή τόσο για τα ενδοπαράσιτα, όσο και για τα εξωπαράσιτα, αλλά και με την ανάλογη καθαριότητα. 

Η αλήθεια είναι πως η υγεία των παιδιών όταν αυτά μεγαλώνουν μαζί με ένα ζώο όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά μπορεί να ωφεληθεί ιδιαιτέρως. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η απόκτηση ενός κατοικίδιου σε μικρή ηλικία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καταπολεμά καλύτερα τους ιούς και τις μολύνσεις.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μέσα από την πορεία του ζώου, το παιδί συνειδητοποιεί τα στάδια και τον κύκλο της ζωής;  Αυτή η εμπειρία - πάντα με το σωστό χειρισμό από τους γονείς - μπορεί να εξοικειώσει μελλοντικά τα παιδιά ακόμα και από μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.  

Και κάπου εδώ ερχόμαστε στην ερώτηση «Και ποιο ζώο θα ήταν το καλύτερο για το παιδί μου;» Σωστή απάντηση εδώ δεν υπάρχει. Πολλά είναι τα ήδη ζώων, που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος - όχι μόνο σκυλιά και γάτες, αλλά και ινδικά χοιρίδια, κουνέλια, παπαγάλοι!  Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που προτιμάνε  για παράδειγμα τα κουνέλια ως κατοικίδια-είναι πολύ ευαίσθητα, αλλά και ιδιαίτερα και αξιαγάπητα πλάσματα. Η αλήθεια είναι ότι τα κουνέλια κερδίζουν συνεχώς έδαφος ως κατοικίδια. Τα σκυλιά είναι  υπάκουα, υπομονετικά και πιο συνεργάσιμα συνήθως, από την άλλη έχουν ίσως αρκετές απαιτήσεις. Οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και είναι ζώα δυναμικά και με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Γενικά, καλό θα ήταν πριν αποφασίσετε τι κατοικίδιο θέλετε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο, προκειμένου να πάρετε κάποιες πληροφορίες για τη φροντίδα τους, την προσωπικότητά τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και γενικότερα τις απαιτήσεις τους καθώς και να σκεφτείτε τι θα του άρεσε να έχει ως κατοικίδιο. Ρωτήστε και τα παιδιά σας, συζητήστε μαζί τους και καθοδηγήστε τους, ώστε να νοιώσουν ότι αυτά πήραν την απόφαση και ότι είναι όντως η σωστή. Κάτι τέτοιο θα επιδράσει πολύ σημαντικά στην αυτοπεποίθησή τους. Είναι πάντως σωστό να συνυπολογίσετε όλους  αυτούς τους παράγοντες πριν αποφασίσετε το είδος του ζώου που θέλετε να επιλέξετε για να υιοθετήσετε ως κατοικίδιο.

* Η Μαρκέλλα Χασιώτη είναι Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Κτηνιατρείο Β. Τσιτσάνη (Λαρίσης) 49

Τρίκαλα

Τηλέφωνο 24310 35608