Αγαπητοί μου συμπολίτες, 

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα έχετε καταλάβει ότι οι φετινές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σ’ ένα διαφορετικό κλίμα και ρυθμό από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι μεγάλη αλλά το βασικότερο τώρα είναι να συνειδητοποιήσουμε ως πολίτες τί θέλουμε και πώς θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε: Η ψήφος μας θα εκφράσει την απόφασή μας. 

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις προτάσεις μου για τον νομό και την ανάπτυξή του.

Η προώθηση του νομού μας είναι μια από τις βασικές μου επιδιώξεις. Μέσω της υποψηφιότητάς μου με «Το Ποτάμι», αλλά και της ακαδημαϊκής μου πορείας. Την επιδίωξή μου αυτή την έχω αποδείξει και με την μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με τα κοινά στον δήμο Τρικκαίων. 

Η ακαδημαϊκή μου εμπειρία και οι επαφές μου με επιφανείς προσωπικότητες και πολιτικούς στο εξωτερικό, σε συνέδρια αλλά και σε συναντήσεις του Ινστιτούτου για την Διεθνή Διπλωματία, μου έδειξαν ότι η συνεργασία με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι μόνο) μπορούν να αναδείξουν τα προτερήματά μας και να οικοδομήσουμε σχέσεις οι οποίες μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. 

Ο νομός Τρικάλων διαθέτει φυσικό πλούτο και μοναδικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τον φέρουν στο προσκήνιο της ανάπτυξης μέσω του Τουρισμού. Αλλά δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας που μπορούμε να αναδείξουμε, είναι και όσα μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο «Μύλος των Ξωτικών», γι’ αυτό και πριν τέσσερα χρόνια φρόντισα να κάνω όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσουμε την διοργάνωση αυτή στην πόλη μας. Είχα την βεβαιότητα ότι θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να μπούμε στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη και είμαι πολύ ικανοποιημένος με την έως τώρα πορεία αυτής της πρωτοβουλίας, όπου ο Δήμος και οι ιδιώτες συνεργάστηκαν με θαυμάσια αποτελέσματα. Την σαφή πρόθεσή μου για εποικοδομητική συνεργασία δήλωσα σήμερα και στον δήμαρχο Τρικκαίων, με τον οποίο είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

Οι λύσεις θα έρθουν μέσα από τη σύνθεση ιδεών και προτάσεων, μέσα από συνέργιες και από καινοτόμες δραστηριότητες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα για να κινητοποιήσουμε μηχανισμούς ανάπτυξης. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό ακαδημαϊκό προσωπικό και είναι ανάγκη πλέον να αξιοποιήσουμε την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή μας. Να επιδιώξουμε την σύνθεση σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη ταυτότητα της περιοχής μας και της χώρας μας, έχοντας ως αναφορά την πολιτισμική μας κληρονομιά. 

Θέτω λοιπόν ως στόχο με την υποψηφιότητα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου την προσφορά στον νομό μας και ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω προτάσεις:

Η επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων που να θέτουν σαφείς στόχους με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του πολιτισμού, του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής. 

Το 2015 είναι το «Έτος Τσιτσάνη» και πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε την αγάπη μας και την αναγνώριση της σημασίας του μεγάλου αυτού δημιουργού σε βασικό πυλώνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.  Ο συμβολισμός της στήριξης από την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι η επισφράγιση της τιμής που είχε η πόλη μας, ως γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη. Είμαι διατεθειμένος να προσφέρω και να συνεργαστώ σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους αρμόδιους φορείς για να φέρουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Το «Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη» μπορεί να γίνει ένας παγκόσμιος «φάρος» της λαϊκής μας παράδοσης και της μουσικής τέχνης και οφείλουμε να δουλέψουμε ομαδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ο ορεινός μας όγκος και η τουριστική γραμμή «Περτούλι – Ασπροπόταμος – Μετέωρα – Τρίκαλα» θα πρέπει να γίνει βασική μας ατζέντα. Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει πολλές εκφάνσεις και οφείλουμε να τις αναδείξουμε και να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες προτάσεις. Η ενίσχυση των τουριστικών υποδομών συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας.

Θέλω να προσφέρω στα Τρίκαλα την εμπειρία μου από τον τομέα του Αθλητικού Τουρισμού και της Πολιτισμικής Διπλωματίας. Θα έχω λοιπόν ως στόχο μου την ανάδειξη του νομού μας σε όλα τα fora που θα συμμετάσχω, συνεργαζόμενος με όλους τους φορείς για την κοινή μας επιδίωξη. 

Σκοπεύω να συναντήσω και να φέρω σε επαφή όλους όσους επιθυμούν την ειλικρινή συνεργασία. Έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες. Οφείλουμε να κάνουμε όσα δεν έγιναν μέχρι τώρα. Για να υπερβούμε την κρίση χρειάζονται νέες ιδέες και συνέργιες.

Αθανάσιος Κουστέλιος, 

Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Υποψήφιος βουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στο Νομό Τρικάλων

akoustel@gmail.com

6973242301

https://www.facebook.com/koustelios