Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της  εξαθλίωσης ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων στην  5ετία της νεοφιλελεύθερης  μνημονιακής  βαρβαρότητας   δεν εξαφανίζουν την φτώχεια, ούτε καν την ακραία φτώχεια.

Απλά ανακουφίζουν. Να μην το υποτιμάμε όμως αυτό, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα  λαμβάνονται ταυτόχρονα με την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των εκφραστών της κοινωνίας της αλληλεγγύης : από τα Δίκτυα χωρίς μεσάζοντες – τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία μέχρι τις παρεμβάσεις αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας. 

Προσωπικά θα ήμουν ευτυχής αν η Κυβέρνηση την οποία στηρίζω,  θα μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι μια υπερχρεωμένη χώρα που υπόκειται σε εκβιασμούς για να εξυπηρετήσει ένα δανεισμό που περιλαμβάνει  και τη στρεβλή καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανελέητη δημοσιονομική πειθαρχία – τη λιτότητα υπέρ των πλουσίων και τη διαπλεκόμενη διαφθορά και τη συντήρηση της αθλιότητας του πελατειακού κράτους, δεν θα έχει άστεγους που κοιμούνται στα παγκάκια ή στις εσοχές, δεν θα έχει πεινασμένους  που να αναγκάζονται να μιμηθούν τον Γιάννη Αγιάννη ή να λιποθυμούν στα Σχολεία, δεν θα έχει φοιτητές που να ανάβουν μαγκάλι για να ζεσταθούν και οικογένειες που να  ανάβουν λαμπάδες για να έχουν φώς.  Θα ήμουν ακόμη ευτυχής εάν η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας κατορθώσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια «κανονική ευρωπαϊκή χώρα» που εφαρμόζει τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ενωμένης Ευρώπης για το δικαίωμα στην τροφή, στη στέγη, στην ενέργεια, στην υγεία, στα δημόσια αγαθά.

Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι τα μέτρα είναι « ψίχουλα», «φύκια ως μεταξωτές κορδέλες», «διαφημιστική απάτη»»,  κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού που είναι υπεύθυνος για τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνει λάθος. Τα μέτρα ασφαλώς δεν ανατρέπουν τον καπιταλισμό, βοηθάνε όμως τους απεγνωσμένους. Κυρίως   έχουν « συμβολική βαρύτητα», δείχνουν τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς φτωχούς και πλούσιους, χωρίς κεφαλαιοκρατικές σχέσεις ιδιοκτησίας – παραγωγής -  διανομής του κοινωνικού πλούτου, χωρίς εκμετάλλευση και αλλοτρίωση σε μια κοινωνία ανθρώπινης χειραφέτησης. Επί πλέον, τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής τραγωδίας είναι μια  πολύ σημαντική πολιτική παρέμβαση στις συνθήκες που γίνεται.

Να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, κι όχι μόνον ο  κ.Ντράγκι ή  ο κ. Σόϊμπλε, απαιτούν να αποδείξουμε ότι υλοποιούμε τα κριτήρια « της 5ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος» κι όχι αυτά των 7 μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ της 20ης Φλεβάρη. Απαιτούν δηλαδή το βάθεμα  της ύφεσης, της λεηλασίας, της ταπείνωσης, που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τη νέα Κυβέρνηση.

Εάν  όμως το ΚΚΕ κάνει τη κριτική του από τη σκοπιά ενός παρωχημένου αντικαπιταλισμού που δεν κατανοεί ότι για να φτάσουμε στη κοινωνία των ελεύθερων και ίσων παραγωγών χρειάζεται μια στρατηγική που να οδηγεί σε ανατροπές υπέρ της Αριστεράς και στη παρούσα ιστορική φάση, η κριτική και η επιχειρηματολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι προκλητική. Κατηγορούν τη Κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, ότι δίνει λίγα γιατί δεν παίρνει τη δόση των 7,2 δις ευρώ του δανειακού προγράμματος, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της νέας Κυβέρνησης συναρτάται από πολλούς κύκλους των δανειστών με όρους υποταγής και εφαρμογής των δικών τους υφεσιακών μνημονιακών δεσμεύσεων. Είναι διπλά προκλητική γιατί ισχυρίζονται ότι αυτοί μοίρασαν « κοινωνικό πλεόνασμα», προώθησαν τη λογική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», « άφησαν την Ελλάδα όρθια».

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,  που εφαρμόστηκε πιλοτικά μόνον σε 13 Δήμους, έδωσαν πειστικές απαντήσεις οι Υπουργοί  κ.κ Φωτίου - Σκουρλέτης. Για το εάν άφησαν όρθια την Ελλάδα,  είναι αποκαλυπτική η συνολική εικόνα που έχουμε σήμερα για τη κατάσταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας : των Νοσοκομείων, των  Μονάδων του ΠΕΔΥ,  των Κέντρων Υγείας ( που δεν βρίσκανε  καύσιμα,  αναλώσιμα,  γιατί  ο κ.Βορίδης δεν το πρόβλεψε όταν νομοθετούσε την υπαγωγή τους στις ΥΠΕ ), των Περιφερειακών Ιατρείων, του ΕΚΑΒ και της επείγουσας περίθαλψης, στην Επιτροπή Εργασίας που συγκροτήθηκε με την συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ και την ευθύνη του Αναπληρωτή  Υπουργού  Υγείας κ.Ξανθού. Τα δεδομένα που έδωσαν οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, οι υπηρεσίες του Υπουργείου  και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τραγική πραγματικότητα, σε εκρηκτικές ελλείψεις,  στη λειτουργική κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως παράλληλα με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της ΔΕΘ στην υγεία : την κατάργηση του εισιτηρίου – χαρατσιού των 5 ευρώ και την ελεύθερη – δωρεάν – πρόσβαση όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις δομές του ΠΕΔΥ.  Οι εκρηκτικές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού, φαρμακοποιών, βιοχημικών και άλλων κατηγοριών επιστημόνων και διοικητικών  υπαλλήλων, οδήγησαν :

-          Στην αδυναμία να αξιοποιηθούν, να αποδοθούν σε λειτουργία 130 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ, παρά την τρομακτική ζήτηση και τις συνέπειες

-          Στο κλείσιμο Κλινικών και Τμημάτων Νοσοκομείων ( π.χ. Παιδιατρική του Γ.Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Γαστρεντερολογικό Γ.Ν.ΒΟΛΟΥ - ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΩΡΛ του Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ… )

-          Πάρα πολλά Τμήματα, Κλινικές, Μονάδες, βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας, της αδυναμίας να ανταποκριθούν στα προγράμματα εφημεριών τους και προειδοποιούν για κλείσιμο ( π.χ. Ουρολογική – Οφθαλμολογική – ΩΡΛ – Γυναικολογική Γ.Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Παιδιατρική – Οφθαλμολογική - Γυναικολογική – Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Οφθαλμολογική – Παιδιατρική Γ.Ν.ΒΟΛΟΥ, Παιδιατρική Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ )

-          Δεν έγινε οργάνωση πολλών Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ενώ προβλέπονται στους Οργανισμούς Νοσοκομείων ( π.χ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΒΟΛΟΥ, ΛΑΡΙΣΑΣ )

-          Ο Ογκολογικός Τομέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν και τα ραντεβού στα Ογκολογικά Νοσοκομεία δίνονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα

-          Λείπουν από το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ πάρα πολλοί γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων

-          Διογκώθηκαν περαιτέρω οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ( από τη τσέπη των πολιτών ) σε περίοδο φτωχοποίησης της κοινωνίας

-          Σημαντικός αριθμός νέων γιατρών ( υπολογίζονται άνω των 7000 και αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς ) εξαναγκάστηκε σε μετανάστευση

-          Οι περιοχές που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστικών επισκέψεων έχουν τεράστιο πρόβλημα επάρκειας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Παρομοίως, οι δομές του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα υγείας του μεγάλου όγκου μεταναστών και φυλακισμένων.

  Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αφορούν την κατεπείγουσα βελτίωση της στελέχωσης των  δημόσιων δομών υγείας ως εξαιρετικά αναγκαίο βήμα – προστάδιο μιας ΤΟΛΜΗΡΗΣ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, από την πρόληψη και τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι τις δομές περίθαλψης, φαρμακευτικής αγωγής και αποκατάστασης της υγείας, που θα εξασφαλίζει την ισότιμη, έγκαιρη, δωρεάν, ποιοτική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας, χωρίς να αυξάνει το κόστος λειτουργίας του Συστήματος πέραν του μέσου όρου των δημόσιων δαπανών υγείας στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, καθώς :

-          Θα αποκλείει κάθε δυνατότητα διαφθοράς και συναλλαγών

-          Θα κατευθύνει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και την ιατρική εκπαίδευση στη πρόληψη των παθήσεων

-          Θα παρεμβαίνει σε όλους τους παράγοντες που προκαλούν σπατάλες, υπερτιμολογήσεις, δυσλειτουργίες, πλασματική ζήτηση εξετάσεων-υπηρεσιών-φαρμάκων, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Τα μέτρα αυτά προτείνουμε να εγκριθούν από τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ως απόδειξη ότι η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας εντάσσει την αναστήλωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας από τη λειτουργική κατάρρευση που προκάλεσε η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική,  στις ριζοσπαστικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της συνολικής ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της χώρας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ