Οι γιορτές αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσετε τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τις γεύσεις της πόλης των Τρικάλων, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα

Είναι η πόλη του Ασκληπιού και του Ληθαίου ποταμού, η γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη, μια ζωντανή και σύγχρονη πόλη µε το βλέµµα στραµµένο στο μέλλον, που γοητεύει όποιον την επισκεφτεί.

Το ποτάμι, η παλιά πόλη, το φρούριο με το ύψους 33 μέτρων ρολόι, οι πλατείες, τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι καθιστούν την πόλη των Τρικάλων ιδανική για απολαυστικές βόλτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Την τελευταία δεκαετία, η όμορφη πόλη της Θεσσαλίας έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για την περίοδο των εορτών, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που θέλουν να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στο διάσημο πάρκο του Μύλου των Ξωτικών.

Μύλος των Ξωτικών: Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα

Αυτή την εποχή τις εντυπώσεις κλέβει το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό του «Μύλου των Ξωτικών» που στήνεται στον παλιό Μύλο Ματσόπουλου, στο ομώνυμο πάρκο της πόλης.

Με διάφορες δράσεις και πολλά events, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας εγγυάται μια απολαυστική εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι, αλλά και ιππότες από άλλες εποχές υποδέχονται φέτος μικρούς και μεγάλους στο κάστρο, σε μια άκρως χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ο Μύλος των Ξωτικών θα παραμείνει ανοικτός μέχρι 06/01/2022.

Τι να κάνετε στα Τρίκαλα

Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι της πόλης. Η βόλτα στις όχθες του, που στολίζονται από πανύψηλα δέντρα, είναι πάντα απολαυστική. Σε όλη την πορεία του ποταμού υπάρχουν 13 γέφυρες, με τις περισσότερες να είναι μόνο για τους πεζούς. Σημαντικότερη είναι η κεντρική πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη ενώ είναι η μοναδική σιδερένια που απέμεινε.

Το Φρούριο

Ανεβείτε στο βυζαντινό κάστρο για να απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά. Το κάστρο είναι χτισµένο από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. στα ερείπια της αρχαίας Τρίκκης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας επισκευάστηκε από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό. Εδώ θα δείτε και το περίφημο ρολόι των Τρικάλων - σύμβολο της πόλης.

Οι ιστορικές συνοικίες

Στους πρόποδες του φρουρίου απλώνεται το Βαρούσι, η παλιά συνοικία με τα διάσημα - από το άσμα του Βασίλη Τσιτσάνη - «στενά του Σακαφλιά». Εδώ θα περιπλανηθείτε στα πέτρινα σοκάκια θαυμάζοντας τα παραδοσιακά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες. Η άλλη συνοικία της παλιάς πόλης που σίγουρα θα επισκεφθείτε είναι τα Μανάβικα, πρώην κακόφημη και για πολλά χρόνια παρατημένη περιοχή που σήμερα φιλοξενεί πολλά αξιόλογα μαγαζιά, μεζεδοπωλεία και cafe bars.

Κουρσούμ Τζαμί

Στη νότια είσοδο της πόλης βρίσκεται το Κουρσούμ Τζαμί, έργο του αρχιτέκτονα Σινάν Πασά. Χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και είναι το μοναδικό σωζόµενο από τα πολλά τζαµιά που είχε κάποτε η πόλη. Σήµερα, είναι προστατευόµενο μνημείο της UNESCO και χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Γαστρονομία

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί έναν εξαιρετικό γαστρονομικό προορισμό. Μη φύγετε από τα Τρίκαλα χωρίς να έχετε δοκιµάσει το φημισμένο τρικαλινό λουκάνικο, νοστιµότατα τυριά και γαλακτοκοµικά προϊόντα (με πιο γνωστά το γαλοτύρι και την τρικαλινή φέτα), τον περίφηµο χαλβά τύπου Φαρσάλων και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με εξαιρετικής ποιότητας κρασί και τσίπουρο.

Κοντινές αποδράσεις

Σύντομες αποδράσεις με αφετηρία τα Τρίκαλα μπορείτε να κάνετε προς τα Μετεώρα, την Καλαμπάκα και το Καστράκι, αλλά και προς τα πανέμορφα χωριά του Κόζιακα, την Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραιδοχώρι.

reader.gr