Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στην έκθεση Μνήμης και Τιμής «Εθνεγερσία 1821», που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Τσιτσάνη (Δίδυμο οθωμανικό Λουτρό), από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Η έκθεση διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου, με υπερήφανο χορηγό τη “Μοράκης Αγροαναπτυξιακή”. Για πρώτη και μοναδική φορά εκτίθενται  ιδιωτικές συλλογές οπλισμού, ενδυμασίας και αργυροχρυσοχοίας  από την περίοδο  του Αγώνα. 

Με πρωτοβουλία και ενέργειες της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων παρουσιάζονται ως εκθέματα, πιστά αντίγραφα στολών του Ιερού Λόχου, από την Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας.

Ο Ιερός Λόχος ήταν στρατιωτικό σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο οποίος κατάγονταν από το Υψήλ της περιοχής του  Όφεως του Πόντου, στα μέσα Μαρτίου του 1821 στη Μολδοβλαχία. Ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του ελληνικού στρατού γενικότερα. Ο Υψηλάντης πίστευε πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Γι’ αυτό τους ονομάτισε από το κλασικό όνομα του Ιερού Λόχου των Θηβών.

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:

- Ακριβές αντίγραφο της σημαίας του Ιερού Λόχου, με τα χρώματα κόκκινο, λευκό και μαύρο.

- Στολή Ιερολοχιτού, του Αλέξανδρου Υψηλάντη, χρώματος μαύρου (ακριβές αντίγραφο). Με κάλυμμα κεφαλής τύπου Shako επί του οποίου τριχαίο σφαιροειδές σύμβολο ελευθερίας (κοκκάρδα) από χρώμα κόκκινο, κυανό και λευκό. Και στο μέτωπο δυο οστά με κρανίο από αργυρόν ή λευκοσίδερον (μοναχικό σχήμα), σημαίνοντα Ή Ελευθερία Ή Θάνατον.

- Ακριβές αντίγραφο Σημαιοφόρου του Ιερού Λόχου με στολή Ρώσου Ιππέα Ουσσάρου, με τα διακριτικά του Ιερού Λόχου στο Shako (ένα είδος πηλικίου).

- Ποντιακή στολή οπλαρχηγού του 1821. Ακριβές αντίγραφο της στολής του προπάππου του Αγίου Παϊσίου, Πρόδρομου Εζνεπίδη.

Ευχαριστούμε τη “Μοράκης Αγροαναπτυξιακή” για την πρόσκληση προς το σύλλογο μας, για τη συμμετοχή μας στην έκθεση.

Ευχαριστούμε τη Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας για την άμεση ανταπόκριση και αποδοχή τους στο αίτημα μας, για την παραχώρηση των πολύτιμων κειμηλίων.