Έτοιμο να ανοίξει σε περίπου τρείς μήνες είναι το μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, όπου εκτίθενται αντικείμενα, μουσικά όργανα, φωτογραφίες του καλλιτέχνη, που καταγόταν από την πόλη.

Δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, εκεί όπου στεγάζονταν οι παλιές φυλακές, φιλοξενείται  το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ίσως τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του.

Όπως άλλωστε σημειώνει ο Στέλιος Καραγιώργος, διευθυντής του μουσείου, για την εποχή του ο μουσουργός ήταν “High-Tec”. «Του άρεσε η τεχνολογία. Μόλις κυκλοφορούσε κάτι το αγόραζε, γραμμόφωνα, ραδιόφωνα και πικ-απ της εποχής των δίσκων των 45 στροφών».

Οι μελωδίες του Τσιτσάνη αποκτούν πλέον μόνιμη στέγη, αν και τα τραγούδια του έχουν σιγοτραγουδηθεί από κάθε γενιά.

Ο λόγος που η μουσική του άγγιξε πλατιές μάζες ήταν γιατί απευθυνόταν σε όλους. «Έγραψε και τραγούδησε για όλα εκείνα που ήθελαν και δεν τα έζησαν και όλα όσα δεν ήθελαν, αλλά τα έζησαν», σημειώνει ο κ. Καραγιώργος. «Μέσα από τα τραγούδια του κάθε Έλληνας βρήκε φωνή. Μιλούσε για όλα όσα ονειρευόταν κάποιες φορές με ποιητικό ύφος, που δεν συνάδει με έναν ρεμπέτη».

Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τους Έλληνες και τα σημαντικότερα για την δουλειά του τα είπαν οι εκπρόσωποι της διανόησης.

ertnews.gr