Mέσα στην καρδιά της Πίνδου, στην αγκαλιά ενός καταπράσινου και κατάφυτου τοπίου, δεσπόζει σιωπηλά και διακριτικά ένα μοναστήρι με μοναδική ομορφιά.

Η Ιερά Μονή του Τίμιου Σταυρού Δολιανών, δεσπόζει ανάμεσα στο πυκνό δάσος από έλατα στις πλαγιές του Ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων και ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Το μοναστήρι και η αρχιτεκτονική του:

Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και σώθηκε μόνο ο ναός του Τιμίου Σταυρού. Μέχρι την καταστροφή του από τους Γερμανούς, λειτουργούσε κανονικά με μοναχούς ως το 1924.

Αυτό που κάνει αυτό το μοναστήρι μοναδικό είναι η σπάνια αρχιτεκτονική του, καθώς απαρτίζεται από 12 τρούλους και τρουλίσκους που είναι χτισμένοι πάνω στη στέγη από πλάκες σχιστόλιθου.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών είναι ένα μνημείο μεταβυζαντινής εποχής και το εσωτερικό του είναι ανεπίχριστο και χωρίς αγιογραφίες, αναδεικνύοντας έτσι την λίθινη φυσιογνωμία του.

Σήμερα, το μοναστήρι είναι έρημο και επισκέψιμο συγκεκριμένες ώρες από τον μήνα Απρίλιο μέχρι τον μήνα Οκτώβριο. Η Μονή αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η τοποθεσία:

Εκτός από τη λιτή αλλά εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, αυτό που κάνει τη Μονή ακόμα πιο ιδιαίτερη είναι η τοποθεσία της. Βρίσκεται ανάμεσα από τους οικισμούς Δολιανά και Κρανιά του νομού Τρικάλων, στην καρδιά της νότιας Πίνδου και της περιοχής του Ασπροποτάμου.

Απέχει περίπου 50 χλμ. από την πόλης της Καλαμπάκας και η διαδρομή μέχρι να φτάσετε στο μοναστήρι σίγουρα θα σας μαγέψει περνώντας κυριολεκτικά μέσα από το πυκνό δάσος της περιοχής. Η μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.150 μέτρων και ξεπροβάλει αιφνιδιαστικά μπροστά σας καθώς είναι κρυμμένη από πανύψηλα έλατα.

taxidevoumemazi.gr