Τη συνδρομή των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος από τις φωτιές ζητά ο αναπληρωτής δασάρχης Τρικάλων, Χρήστος Κουλουκούρας.

Σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

"Για λόγους προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντός μας, από τυχόν επερχόμενες πυρκαγιές, παρακαλούμε για τη συνδρομή όλων των πολιτών.

Η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, η καύση κλαδεμάτων πολυετών φυτειών, η καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων, η καύση βοσκοτόπων, η τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, εντός δασών ή δασικών εκτάσεων το κάπνισμα μελισσών, η καύση απορριμμάτων, η χρήση συσκευών ψησίματος, η καύση ειδών πυροτεχνίας, το άναμμα φωτιάς σε οικοπεδικούς χώρους, οι θερμές εργασίες, οι δράσεις σε πεδία βολής - ανοικτά σκοπευτήρια, αποτελούν ενέργειες που κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, υπόκεινται είτε σε απαγορεύσεις είτε σε περιορισμούς αδειοδότησης σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ορίζεται στην 9/2021 (ΦΕΚ 1923 Β΄) πυροσβεστική διάταξη.

Ενημερώνουμε επίσης, ότι η απόσταση προληπτικής απομάκρυνση φυτικής καύσιμης ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους και η αποκλάδωση από τη βάση της κόμης σε ύψος που μειώνει την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς, όμορης έκτασης από νόμιμο κτίσμα εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και οριοθετημένων οικισμών, ορίζεται κατά προσέγγιση σε 10 μ.

Πριν την έναρξη οποιονδήποτε αδειοδοτημένων εργασιών, οι πολίτες οφείλουν να ενημερώνουν τον αρμόδιο δασοφύλακα της περιοχής.

Η υπηρεσία μας ήδη υλοποιεί το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας του Υ.Π.Ε.Ν. έτους 2021, για την Πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών, των καταπατήσεων και  λοιπών δασικών και αγροτικών παραβάσεων, καθημερινά 7.00-22.00, καθώς και με νυχτερινές περιπολίες.   

Για πληροφορίες ή καταγγελίες, η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα τηλέφωνα 1591, 2431063487, δασονομείο Πύλης 2434022273, δασονομείο Ελάτης 2434071215 και στο email dastrik@apdthest.gov.gr. "