Το Σχολείο μας,  για άλλη μια φορά, συμμετείχε στο 11ο Πρότυπο Συνέδριο Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2016. Η ετήσια συμμετοχή  σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις έχει καθιερωθεί πλέον στο σχολείο μας, αφού αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μαθητές από όλο τον κόσμο, να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα αλλά και να εξασκήσουμε την αγγλική γλώσσα βιωματικά και δημιουργικά.
 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έφηβοι μαθητές από πολλές χώρες του κόσμου, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και μετατράπηκαν για τρεις ημέρες σε ‘’μικρούς διπλωμάτες’’ αναζητώντας λύσεις σε πολλά από τα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα. Η πολιτική, η οικονομία και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρέθηκαν όπως πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η φετινή ατζέντα, όμως, διανθίστηκε με επίκαιρα θέματα όπως η αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης αλλά και η αντιμετώπιση του αυτό-αποκαλούμενου ισλαμικού κράτους. Το δικό μας σχολείο κλήθηκε φέτος να εκπροσωπήσει την Αλγερία και την Αυστρία, δίνοντας μας έτσι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτές τις δύο χώρες.


Ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία, που κυριαρχούσαν ήδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, κορυφώθηκαν στην εναρκτήρια τελετή της διοργάνωσης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις συναρπαστικές ιστορίες έμπειρων διπλωματών αλλά και ακτιβιστών και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια, όλοι αποσυρθήκαμε στις αντίστοιχες επιτροπές όπου κάναμε την πρώτη επαφή με τους συνομιλητές μας και μας δόθηκε μια πρώτη γεύση των απόψεων τους. Τη δεύτερη μέρα, έχοντας πλέον εξοικειωθεί με τη διαδικασία και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ήρθε η ώρα για εμάς να πάρουμε το λόγο και να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις θέσεις των χωρών που εκπροσωπούσαμε. Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις και παράλληλα προσπαθήσαμε να επιλύσουμε όλες τις διαφωνίες  μέσω του διαλόγου και να προτείνουμε λύσεις που ήταν κοινά αποδεκτές.
Το ευχάριστο κλίμα δεν χάθηκε στιγμή, τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όσο και κατά τη διάρκεια όλης της εκδρομής. Όλες εμείς, οι μαθήτριες του Γυμνασίου (Καλαμαρά Εβελίνα, Κωστοπούλου Έλια, Μακρή Εύα, Μάνου Εβίτα, Ταγάρα Βάσω) και του Λυκείου (Μπάτρα Θάλεια, Ντέλκου Ευαγγελία και Παναγιώτου Αριάδνη) συνεργαστήκαμε αρμονικά τόσο μεταξύ μας όσο και με τις εκπαιδευτικούς που ήταν υπεύθυνες του προγράμματος, κ. Κόσσυβα Βίβιαν και κ. Λιακατή Λίνα και ελπίζουμε ότι θα μας δοθούν πολλές παρόμοιες ευκαιρίες από τις οποίες κερδίζουμε πλούσιες εμπειρίες.
Κωστοπούλου Έλια, Μακρή Εύα, Μάνου Εβίτα
Μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»