Στα πλαίσια διαθεματικής εργασίας με θέμα “Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές και Περιβάλλον” εμείς οι μαθητές και μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου με πρωτοβουλία του κ. Σακκά Παναγιώτη, χημικού του Σχολείου μας, συμμετείχαμε σε μια μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ). Η εκδρομή αυτή έλαβε χώρα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου με συνοδούς-καθηγήτριες  τις  κα Κατσαρού Ηρώ και κα Νταμπαλή Πόπη.
Πιο συγκεκριμένα, το πρωί εκείνης της ημέρας συγκεντρωθήκαμε όλοι μας γεμάτοι ανυπομονησία και χαρά, για να απολαύσουμε την πολυαναμενόμενη “απόδραση” μας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Η εκδρομή κύλησε αρκετά γρήγορα τόσο για εμάς όσο και για τους καθηγητές μας. Με την άφιξή μας στο Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα μαζευτήκαμε στην τραπεζαρία του οικοτροφείου της σχολής όπου μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα “Παιχνίδια με Γάλα”, το οποίο θα ακολουθούσαμε. Αρχικά, ξεναγηθήκαμε στο αρμεκτήριο, όπου πληροφορηθήκαμε για όλη την διαδικασία του αρμέγματος καθώς και για τα “στολίδια” μιας αγελάδας. Στη συνέχεια, μας δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούμε το ‘’σπίτι’’ των αγελάδων, βουστάσιο,  φυλής Χόλσταιν στο οποίο υπάρχουν 120 αγελάδες  προς άρμεγμα και περίπου 80 μοσχίδες και ταύροι. Κατόπιν, παρακολουθήσαμε την διαδικασία αξιοποίησης της κοπριάς και του βιολογικού καθαρισμού.


Η επόμενη στάση μας στην Σχολή ήταν το γαλακτοκομείο. Εκεί πληροφορηθήκαμε για την παστερίωση και την ομογενοποίηση και στη συνέχεια την συσκευασία του γάλακτος που παράγει η ΑΓΣ. Έπειτα, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα “μικρά” της παρέας, τα 2-6 μηνών μοσχαράκια-τα οποία ωστόσο δεν ήταν και τόσο μικρά… Παρόλα αυτά πόζαραν και εκείνα με στυλ και χάρη στον φωτογραφικό φακό μας. Συνεχίζοντας με ενθουσιασμό περάσαμε και στην πράξη! Ειδικότερα, διακοσμήσαμε, αξιοποιώντας την φαντασία μας, τις ετικέτες των δικών μας μπουκαλιών ως αναμνηστικό της δράσης αυτής. Και επειδή τα καλύτερα τα αφήνουμε για το τέλος, παρασκευάσαμε και το δικό μας τυροζούλι, το οποίο σύμφωνα με την κοινή γνώμη ήταν νοστιμότατο! Μπορεί η ξενάγησή μας να έφτασε στο τέλος όμως η εκδρομή μας όχι. Σειρά είχε η τρίωρη ξεκούραση και ταυτόχρονα ψυχαγωγία μας στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.
Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι οι πιο ευχάριστες στιγμές κυλάνε γρήγορα. Έτσι, βρεθήκαμε ξανά όλοι συγκεντρωμένοι στο λεωφορείο, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής. Παρά το γεγονός ότι ήμασταν αρκετά κουρασμένοι η χαρά που μας διακατείχε ήταν απερίγραπτη. Είχαμε ήδη βιώσει μια αξέχαστη εμπειρία που θα προστεθεί στην φαρέτρα της ζωής μας.
Ζουλιανίτη Ροδάνθη-Ζωή, Μπαρτζιώκα Στέλλα, Τσιλιώνη Ευφροσύνη
Μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»