Το Γενικό Λύκειο Βαλτινού Τρικάλων συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + KA2 – Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με θέμα το ΝΕΡΟ και γενικό τίτλο ″WATER: The blue way to a better life″ (ΝΕΡΟ: Ο γαλάζιος δρόμος για μια καλύτερη ζωή). Η διάρκεια του σχεδίου είναι δύο έτη και το σχολείο μας συνεργάζεται με σχολεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα:
•    Το Escola Secundaria Sao Pedro da Cova στο Πόρτο της Πορτογαλίας, (Συντονιστικό Σχολείο)
•    Το IT Frans Fischer στις Βρυξέλλες του Βελγίου,
•    Το Instituto di Istruzione Superiore la Pirra στο Pozzallo πόλη της Σικελίας της Ιταλίας
•    Και το 51 Secondary School Elisaveta Bagryana στη Σόφια της Βουλγαρίας
Στη παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Δήμητρα Αγγέλου, Μαρία Αποστολάκη, Γεώργιος Καραθανάσης, Απόστολος Μπρέντας, Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Ελένη Τσιώλη, και Αθανάσιος Φλόκας.
Η πρώτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 19 Ιανουαρίου έως  21 Ιανουαρίου 2017 στην έδρα του συντονιστικού σχολείου στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των εταιρικών σχολείων, συντονιστές και μέλη των παιδαγωγικών ομάδων για την υλοποίηση της δράσης, με τα μέλη της αποστολής του σχολείου μας να είναι η Διευθύντρια Αγγέλου Δήμητρα και ο εκπαιδευτικός Μπρέντας Απόστολος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η πρώτη γνωριμία των μελών των συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων, οι οποίοι και παρουσίασαν τα σχολεία τους και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που εκπροσωπούν. Οι πολύωρες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν αποσκοπούσαν στη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος των δραστηριοτήτων και των συναντήσεων εργασίας που θα πραγματοποιηθούν καθώς και στον τρόπο επικοινωνίας των εταίρων και της προβολής και της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
Το νερό είναι ένα αγαθό που διαπερνά τα σύνορα, δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη γόνιμων συνεργασιών μεταξύ των λαών και ως διαθεματική ενότητα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, να βοηθήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Συμφωνήθηκε από τα συνεργαζόμενα σχολεία η τήρηση αυστηρά των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης δράσεων όπως: η επιλογή λογοτύπου, η ανάλυση των υδάτων κάθε περιοχής, o ρόλος του υγρού στοιχείου στις μεταναστευτικές ροές, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, η ιδιαίτερη σχέση κάθε σχολείου με το νερό, η αναζήτηση μύθων, ιστοριών, παροιμιών, καλλιτεχνικών δημιουργιών και συνταγών μαγειρικής, η δημιουργία χαρτών, εντύπων και καλλιτεχνικών παραγωγών που σχετίζονται με το νερό.
Αν και το ΓΕΛ Βαλτινού συμμετέχει για πρώτη φορά ως συνεργαζόμενο σχολείο στη “Βασική Δράση 2: Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, όσον αφορά στη σχολική εκπαίδευση”, η παρουσία του αποκόμισε τις καλύτερες των εντυπώσεων προβάλλοντας την χώρα μας καθώς και την περιοχή μας αλλά και προσφέροντας τοπικά προϊόντα. Η επιβλητικότητα των βράχων των Μετεώρων, οι φυσικές ομορφιές του Νομού και η γραφικότητα της πόλης των Τρικάλων αποτελούν ισχυρά κίνητρα για τους εταίρους να επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή μας την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου του 2018, που θα πραγματοποιηθεί η κινητικότητα στην Ελλάδα.
Στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το μουσείο των ανθρακωρύχων, ένα κελλάρι κρασιών, το μουσείο Seralves με την έκθεση πινάκων του Miro, το γνωστό από τις ταινίες του Harry Potter βιβλιοπωλείο Lello, το Μέγαρο Μουσικής, να περιδιαβούμε τους δρόμους της πόλης με τον Καθεδρικό Ναό, το Δημαρχείο, το Πανεπιστήμιο, το Σιδηροδρομικό Σταθμό, να διασχίσουμε τη γέφυρα Louis (σύμβολο της πόλης) στον ποταμό Ντούρο και να ατενίσουμε την απέραντη θέα του Ατλαντικού ωκεανού, να απολαύσουμε την παραδοσιακή τοπική κουζίνα με φαγητά όπως η “francesinha” και ποικιλία πιάτων με μπακαλιάρο, συνοδευόμενα με τα διάσημα κρασιά του Πόρτο.
Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, μετά την πρωτεύουσα Λισσαβώνα, και το λιμάνι της είναι γνωστό από παλαιότερες ιστορικές περιόδους. Τα κτίρια, οι Ναοί και η παλιά πόλη είναι μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος σε μια χώρα που βιώνει πολύ έντονα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, όπως και η χώρα μας. Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε η ομάδα των Πορτογάλων συνεργατών μας που διακρίθηκαν για τη φιλοξενία και το χαμόγελό τους.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή και μαθητών από όλες τις συμμετάσχουσες χώρες.
Κείμενο
Απόστολος Μπρέντας – Δήμητρα Αγγέλου