Την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης των δημοσίων νοσοκομείων, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των συγκεκριμένων τομέων εκ νέου σε ιδιώτες, καθώς και την αρμοδιότητα απόδοσης του έκτακτου επιδόματος για την πανδημία στους διοικητές των νοσοκομείων ανακοίνωσε από τα Τρίκαλα η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ζωή Ράπτη.

Η ίδια συναντήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης της με διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και με εργαζόμενους σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού. Για το έκτακτο επίδομα σε όσους εργάστηκαν στην πανδημία η κ. Ράπτη είπε, ότι οι διοικητές των νοσοκομείων θα ορίσουν, ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που θα το δικαιούνται. Για την ανάθεση των τομέων της καθαριότητας και της φύλαξης των νοσοκομείων σε εργολάβους, η υφυπουργός επεσήμανε, ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη, ενώ έως ότου ολοκληρωθούν θα παραταθούν οι συμβάσεις των υφιστάμενων εργαζομένων.

Επανέλαβε επίσης την δέσμευση του υπουργού Υγείας για την πρόσληψη 4.900 νοσηλευτών και λοιπού διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Κέντρο Ημέρας

Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε, ότι το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Τρικάλων Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους, ενώ επισκέφθηκε και το ΕΚΑΒ, εξαγγέλλοντας την αλλαγή του χώρου λειτουργίας του. Με αφορμή δε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, ανακοίνωσε την λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την ψυχοκοινωνική στήριξη καρκινοπαθών, από τη διάγνωση και καθ’ όλη τη διάρκεια των θεραπειών. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της επιστροφής των ανεμβολίαστων εργαζόμενων, σημείωσε: «Το να εμβολιαστούμε αφορά στην προσωπική υγεία και ζωή. Όλες οι κυβερνήσεις θέτουν την ανάγκη να μη χάσουμε ούτε έναν ακόμη από τον covid, ήδη έχουμε χάσει πολλούς. Οι υγειονομικοί είναι οι θεματοφύλακες του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τη δική τους ασφάλεια αλλά και των περιθαλπόμενων».  Εξήγησε επίσης, ότι δεν μπορεί επιστρέψουν με ράπιντ ή μοριακά τεστ, καθώς δεν είναι δυνατό να προσληφθεί προσωπικό, που θα επιβλέπει τη διαδικασία. Μάλιστα, προέτρεψε τους υγειονομικούς, που φοβούνται να εμβολιαστούν, να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών ψυχολόγων, για να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Τέλος η υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γρηγορίου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτης, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Τσουρβάκας καθώς και η βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Παπακώστα και ο Aντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχαλάκης.

ertnews.gr