Τις τελευταίες μέρες τόσο στα Τρίκαλα όσο και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη κ.α.), ο λαός έζησε με τραγικό τρόπο όχι μόνο μια πρωτοφανή νεροποντή αλλά και τις απάνθρωπες συνέπειες μιας αντιλαϊκής πολιτικής που για χάρη του κέρδους των λίγων θυσιάζει όχι μόνο τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά αγαθά του λαού αλλά και αυτή την ίδια τη ζωή και την προστασία των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές.
Τόσα χρόνια η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι Δήμοι σαν κεντρικός ενορχηστρωτής έδειξαν παντελή αδιαφορία για σοβαρά έργα υποδομής που θα προστάτευαν το λαό από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντίθετα έδειξαν μεγάλη σπουδή στην εξυπηρέτηση των μεγάλων κατασκευαστικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για έργα, υπερκοστολογημένα και πολλές φορές ανούσια έργα βιτρίνας (βλ. κτήρια ολυμπιακών αγώνων, μετρό Θεσσαλονίκης κ.α.) προορισμένα κυρίως για τις ανάγκες της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών, χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα ζωής του λαού, την οικολογική ισορροπία και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα να έχουν χαθεί ζωές, να έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, κοπάδια, οικοσκευές, άνθρωποι να μην έχουν σπίτι να μείνουν. Υπεύθυνος γι' αυτό δεν είναι απλά ο καιρός αλλά ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα που βάζει το κέρδος πάνω από την ίδια τη ζωή και την ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Άμεσοι υπεύθυνοι είναι η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι Δήμοι που προωθούσαν σαν μονόδρομο τη συμμόρφωση σ' αυτό το «δόγμα».
Φτάσαμε στο σημείο αυτοί που τόσα χρόνια προωθούσαν αυτό το αδιέξοδο μοντέλο «ανάπτυξης» να έρχονται τώρα να παίξουν και το ρόλο του σωτήρα και να μοιράζουν υποσχέσεις. Για πόσο υποκριτικό είναι αυτό ας ρωτήσουμε τους πληγέντες από παλαιότερες φυσικές καταστροφές που χρόνια περιμένουν μάτια τις υποσχόμενες αποζημιώσεις. Τα αστεία χρηματικά ποσά που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια απέναντι σε μια τέτοια καταστροφή είναι πραγματική πρόκληση. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίξουν με την αγωνία μας, ούτε να μας αποκοιμίζουν με μεγάλα λόγια.
Σήμερα λοιπόν, στην εποχή των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η ζωή θα συνεχιστεί το ίδιο εύκολα για όλους, καθώς οι πληγέντες είναι κατά κύριο εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροί επαγγελματίες της πόλης, αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις ζημιές. Είναι ζήτημα άμεσης ανάγκης η οργή που νιώθουμε όλοι να γίνει οργανωμένη μαζική διεκδίκηση.
Καλούμε το λαό των Τρικάλων και των υπολοίπων περιοχών που πλήχθηκαν να οργανώσουν παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και να διεκδικήσουν δυναμικά ό,τι είναι απαραίτητο για την άμεση ανακούφιση από τις ζημιές:

-Άμεση 100% αποζημίωση για τις καταστροφές σε σπίτια, οικοσκευές, καλλιέργειες και ζώα από κρατικούς και περιφερειακούς πόρους, σε ρήξη με τις κατευθύνσεις και τους περιορισμούς της ΕΕ και των μνημονίων.

- Κεντρικός σχεδιασμός, άμεση εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών. Προτεραιότητα στην προστασία του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος, όχι στην αλόγιστη τσιμεντοποίηση για το κέρδος των λίγων.

-Να υπάρξει άμεσα αλλαγή προσανατολισμού και ιεραρχήσεων των δήμων. Θέλουμε ζωή αξιοβίωτη και πραγματική ευημερία με δημόσιες δωρεάν υποδομές, μεταφορές, παιδεία, υγεία και πολιτισμό για όλο το λαό.
ΔΕΝ περιμένουμε από τους ιθύνοντες να μας πούνε ποιός πραγματικά φταίει για τις καταστροφές.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι την ευθύνη έχει το καπιταλιστικό σύστημα και όλοι εκείνοι που το στηρίζουν.
Ξέρουμε ότι, το κεφάλαιο (ντόπιο ή ξένο, μικρό ή μεγάλο), είναι αυτό που καταστρέφει τα πάντα, μόνο και μόνο για το δικό του κέρδος, αδιαφορώντας παντελώς ...για τις δικές μας καταστροφές.
Το ερώτημα είναι... ως πότε θα υπομένουμε;
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων