Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί μεγάλη πολιτική ήττα των κ.κ. Τσίπρα - Παππά. Το νομοθετικό πλαίσιο που συναποφάσισαν και ψηφίστηκε με θέρμη από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκε ως αντισυνταγματικό, αφού αφαιρούσε από το διαρκές όργανο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) τις αποκλειστικές του αρμοδιότητες σχετικά με τη ρύθμιση του ραδιο-τηλεοπτικού τοπίου.
Ταυτόχρονα, η απόφαση συμβάλλει στη διατήρηση του κεκτημένου του Συντάγματος σε ό,τι αφορά στην ελευθεροτυπία και την ανάθεση της ρύθμισης των σχετικών με αυτή στην ανεξάρτητη αρχή, όπως ο συνταγματικός νομοθέτης επιδιώκει με το άρθρο 15 παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος.
Ελπίζαμε ότι η κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγούσε την κυβερνητική πλειοψηφία σε αναδίπλωση (είναι συνηθισμένη σ’ αυτά άλλωστε) και θα καθιστούσε τους εμπνευστές της ρύθμισης κ.κ. Τσίπρα και Παππά πιο εγκρατείς στο εξής. Φευ. Από της ανακοίνωσης της κρίσης του Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα και μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά «δεν τους προλαβαίνουμε», καθώς έχουν επιδοθεί σε μια μεταξύ τους κόντρα για το ποιος θα μας πείσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και η ύπαρξη - λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα απλά δεν υπάρχουν.
Το διάγγελμα της κυβερνητικής εκπροσώπου κας. Γεροβασίλη και η αναφορά σε «Δικαστήριο που έχει κρίνει κατά το παρελθόν συνταγματικά τα μνημόνια και το καταστροφικό για τα ασφαλιστικά ταμεία P.S.I.», οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί δικαστικού πραξικοπήματος, οι προτροπές του αναπληρωτή γραμματέα των ΑΝΕΛ στον πρωθυπουργό και το συνεταιράκι του κ. Καμμένο «τσακίστε τους» και η ανάληψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας με την οποία επιδιώκεται να παρακαμφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον κ. Τσίπρα, παρέχοντας απόλυτη προσωπική κάλυψη στον αντ’ αυτού κ. Παππά, χωρίς προηγουμένως να περιμένουν να δουν το σκεπτικό και διατακτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, δημιουργούν καθεστώς θεσμικού ζόφου.
Αμφισβητούν το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης, απαξιώνουν με τα λόγια και τις πράξεις τους τη λειτουργία και τη σημασία της, προκαλούν ευθεία σύγκρουση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 που υπάρχει τέτοιο σκηνικό έντασης με τη Δικαιοσύνη.
Ως Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρικάλων, καλούμε τον κ. Τσίπρα να απαλλάξει τον κ. Παππά από τα καθήκοντά του ως Υπουργού άμεσα, να απέχει από οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που παρακάμπτει ουσιαστικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να επιδιώξει σύμπραξη με την αντιπολίτευση για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., αφού επιστρέψει σ’ αυτό τις αρμοδιότητές του εκ του Συντάγματος και να αφήσει την ανεξάρτητη αυτή αρχή να ενεργήσει ως οφείλει για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σύμφωνα με τους κανόνες της εγχώριας συνταγματικής τάξης και αυτούς του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια της Κυβέρνησης σχετικά, θα συνιστά περαιτέρω παραβίαση συνταγματικών διατάξεων, διατάραξη του κράτους δικαίου και κατάλυση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση όλων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την σταθερή πορεία της Πατρίδας μας να αντιδράσουν στο όνομα του Συντάγματος.-
Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρικάλων