«Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία»: Η προτροπή, δανεισμένη από τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, με την οποία επέλεξε η ΚΝΕ να συνοδεύσει το σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ, βρήκε σημαντική ανταπόκριση σε πλήθος νέων και εργαζόμενων που συμμετείχαν στην κορύφωση των εκδηλώσεων στα Τρίκαλα το  βράδυ του Σαββάτου.
Από νωρίς, ο γνώριμος και φιλόξενος χώρος του Μύλου Ματσόπουλου γέμισε από νέους αλλά και μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους. Συναντήθηκαν νέοι άνθρωποι με τα ίχνη αγωνιστών της προηγούμενης γενιάς με την ιστορία του ΚΚΕ, του εργατικού-λαϊκού  κινήματος.
Ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις έδωσαν με τη συμμετοχή τους δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία, που το τελευταίο διάστημα μένουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Τρίκαλα. Μάλιστα, συναντήθηκαν και συζήτησαν για αρκετή ώρα με το βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη , ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική συγκέντρωση που έγινε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Κατά τη συζήτηση , οι πρόσφυγες ανέλυσαν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας , καθώς και αιτήματα που προβάλλουν για να έχουν τις στοιχειώδης συνθήκες διαβίωσης. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ προ αυτή την κατεύθυνση ,καθώς και τη συνέχισή τους σύμφωνα με τις νέες ανάγκες που προκύπτουν  καθημερινά.