Ηθική επιβράβευση στην τρικαλινή κοινωνία, με όφελος για 1.200 παιδιά από τις ενέργειες του Δήμου Τρικκαίων.
Με πρόγραμμα παροχής σίτισης σε τρικαλινούς μαθητές, με τη συνεργασία και σύμπραξη:
- του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
- του ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης που λειτουργεί ήδη στα Τρίκαλα),
- της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που υποστηρίζει το act4greece, ένα πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότηση για κοινωνικούς σκοπούς,
ο Δήμος Τρικκαίων εντάχθηκε και μετέχει στην υλοποίησή του.
Μάλιστα είναι ο ένας εκ των δύο Δήμων σε όλη τη χώρα που μετέχει στο πρόγραμμα αυτό (φέτος εντάχθηκε και ο Δήμος Καβάλας, ενώ πέρυσι υλοποιήθηκε στον Δήμο Περάματος). Και, όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι συνάρτηση δύο βασικών παραγόντων.
Ο ένας, η εξωστρέφεια, οι καλές πρακτικές, η ανοιχτή πόλη, που τα Τρίκαλα επέδειξαν σε θέματα λειτουργίας δομών και υποδοχής προσφύγων
Οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές, η κινητοποίηση των τρικαλινών, η συμμετοχή επιχειρηματιών και κοινωνίας στις δράσεις υπέρ προσφύγων και συμπολιτών που αντιμετωπίζουν συνέπειες της κρίσης, ήταν οι βασικοί παράγοντες.
Ο δεύτερος, η ύπαρξη και λειτουργία στα Τρίκαλα του ΚΟΙΣΕΠ, του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, που ουσιαστικά αναλαμβάνει και λειτουργεί το πρόγραμμα.
Οπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, πρόκειται για 1.198 μερίδες που ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ θα παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ σε μαθητές 18 σχολείων του Δήμου Τρικκαίων, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2016-17.
Το δε γεύμα είναι μελετημένο από το γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βάση την ελληνική και γενικότερα μεσογειακή διατροφή.
Ο κ. Παπαστεργίου έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της ηθικής επιβράβευσης της τρικαλινής κοινωνίας, τονίζοντας ότι ουσιαστικά επιστρέφεται – με τη συνδρομή και των τρικαλινών βουλευτών – η θερμή ανταπόκριση των τρικαλινών σε όλους, όσοι έχουν ανάγκη.
Ο κ. Χαρης Καλλιάρας, ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, διευκρίνισε ότι τα κριτήρια επιλογής των σχολείων ήταν απολύτως κοινωνικά και σε συνεργασία με το Υπουργείο. Επίσης, απορρίφθηκε η αρχική πρόταση, για διανομή των γευμάτων σε συγκεκριμένους μαθητές εντός σχολείων, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, στις 19 Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών.