Στο επερχόμενο τέταρτο κύμα πανδημίας με τη νέα μετάλλαξη "Δέλτα" αναφέρεται,  σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση που έγινε υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των εμβολιασμών.

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεν κρύβει την ανησυχία του τονίζοντας χαρακτηριστικά "φοβάμαι μην ξεμείνουμε από φίλους, συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα".

Αναλυτικά:

"Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, Αν. Υπουργούς και Υφυπ. Επικρατείας, Υγείας, Εσωτερικών καθώς και ΓΓ είχαμε σήμερα, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης η αντιμετώπιση της πανδημίας και το τέταρτο κύμα της που φαίνεται να έρχεται, σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς και το τοίχος ανοσίας που είναι άκρως απαραίτητο να δημιουργήσουμε.

Γιατί όμως τα ποσοστά εμβολιασμού μας προβληματίζουν, την ώρα που πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων και πλήρης δυνατότητα επιλογής του εμβολίου;

Είμαστε αντίθετοι στους εμβολιασμούς, αναποφάσιστοι ή απλώς αναβλητικοί;

Γιατί σε κάποιες περιοχές τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ πάνω του μέσου πανελλαδικού όρου και αλλού, ακόμη και δυο φορές κάτω;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μας άφησε και πολλά περιθώρια επιλογών.

Η νέα μετάλλαξη είναι προ των πυλών και οι ηλικίες κάτω των 30 (πόσο να αντέξουν και αυτοί, τους καταλαβαίνω…) με τις εξόδους και τις συναναστροφές, την ώρα αυτή κολλάνε πολύ πιο εύκολα, μεταδίδοντας τον ιό μετά στο σπίτι, σε γονείς και παππούδες.

Από την άλλη, το 99% των περιπτώσεων που νοσούν βαριά και εισάγονται στη ΜΕΘ, δεν θέλουν ή δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.

Χάσαμε τέτοιους φίλους όλοι μας, μην το ξεχνάμε.

Για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και αυτό μετέφερα και στον Πρωθυπουργό.

1. Προφανώς και πρέπει να εμβολιαστούμε. Δεν απευθύνομαι στη 12χρονη κόρη μου που μέσα στην ανεμελιά της πιστεύει ότι κολλάει το κουτάλι στο μπράτσο γιατί το είδε στο TikTok, αλλά σε ανθρώπους που ώριμα και γόνιμα προβληματίζονται για το αν πρέπει να το κάνουν.

Και δεν θέλω να ακούσουν εμένα, ένας μηχανικός είμαι κατά τα άλλα, αλλά τους ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να εκλαϊκεύσουν την ιατρική και να τη φέρουν στα μέτρα μας, όπως τον (συντοπίτη μου) γιατρό Ηλία Μόσιαλος που το τελευταίο διάστημα γράφει τόσο απλά που ακόμη και η κόρη μου μπορεί να τον καταλάβει. Δεν ξέρω μόνο αν ο Ηλίας το έβγαλε και σε video στο TikTok!

Είναι θέμα ιατρικής, είναι και θέμα στατιστικής. Για μένα είναι θέμα κοινής λογικής και πρωτίστως ατομικής ευθύνης.

2. Πρέπει να δούμε τι γίνεται σε αυτούς τους Νομούς, Δήμους ή και χωριά, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Υπάρχει κάποιος κακός Δήμαρχος που τους παρακινεί; Μήπως κάποιος αντιεμβολιαστής πρόεδρος, κάποιο τοπικό ΜΜΕ που για λίγα κλικ ή φύλλα αναπαράγει fake news, μήπως κάποιος ιερέας που κόντρα στην επίσημη θέση της Εκκλησίας, την έχει δει γενετιστής; Ίσως και όλα αυτά μαζί;

Σίγουρα Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να επέμβουμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να μιλήσουμε ακόμη περισσότερο με τους πολίτες, να ακούσουμε τα άγχη και τους προβληματισμούς τους.

3. Δεν θέλω να πιέσω κανέναν να εμβολιαστεί. Το λέω ειλικρινά. Άλλωστε με τον εξαναγκασμό συνήθως δεν πετυχαίνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και δεν είμαστε και τέτοιος λαός. Εξαιρώ βέβαια συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Όμως πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους που επέλεξαν να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια αλλά και των ανθρώπων που έχουν δίπλα τους. Το ίδιο και τους υπαλλήλους του Δήμου μου που εμβολιάστηκαν και είναι καθημερινά εδώ, παρούσες και παρόντες, γιατί ας μη γελιόμαστε, στις περισσότερες περιπτώσεις, δουλειά με τηλε-εργασία δεν γίνεται. Στους Δήμους τουλάχιστον.

4. Θέλω τέλος να προστατέψουμε τις ευπαθείς και άλλες ομάδες που μέσα σε όλο αυτό το συρφετό, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πώς μπορούμε για παράδειγμα να μην βοηθήσουμε τους ΡΟΜΑ της περιοχής μου να αντιληφθούν το διακύβευμα, λίγους μήνες αφού έχασαν από covid τον δικό τους άνθρωπο, τον διαμεσολαβητή τους, τον φίλο μου τον Ηλία, ο οποίος αν είχε προλάβει να εμβολιαστεί, σήμερα λογικά θα ήταν εδώ μαζί μας, να ανεβάζει τα υπέροχα video στο youtube….

Να σας πω…

Κάντε ό,τι θέλετε. Αλλά κάντε το αφού ακούσετε την επιστήμη και μόνον αυτή.

Ούτε τον Δήμαρχο, ούτε το «ψαγμένο» site, ούτε τον κολλητό που έχει έναν τριτοξάδερφο σε μία εταιρία στη Γερμανία που φτιάχνει chip, ούτε τον πνευματικό, ούτε τον παπά, (ούτε τον Παπαστεργίου, είπαμε!)

Εγώ προσωπικά εμβολιάστηκα.

Και τα γράφω όλα αυτά γιατί δεν φοβάμαι τόσο μην ξεμείνουμε από χρήματα ως Χώρα με ένα νέο lockdown.

Φοβάμαι μην ξεμείνουμε από φίλους, συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα.

Και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε, όλοι μαζί.

Για την ακρίβεια, είναι στο… μπράτσο μας.

Δείτε την ανάρτηση: