Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα από το τοπίο της λειτουργίας της νέας Λαϊκής Αγοράς των Τρικάλων. 

Αν και μετρά λίγες ημέρες στον νέο και ανανεωμένο χώρο της στο κέντρο της πόλης, τα μηνύματα που φτάνουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο είναι εντελώς απογοητευτικά. 

Κι ενώ ο αρχικός ενθουσιασμός και τα διθυραμβικά σχόλια έκαναν λόγο για τον ευρωπαϊκό αέρα που ήρθε τώρα και στα Τρίκαλα, τελικώς ήρθε μόνο η κατήφεια, η θλίψη και η μελαγχολία.  

Το μεγαλόπνοο έργο της δημοτικής αρχής, πάνω στο οποίο είχε επενδύσει πολλά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του κέντρου των Τρικάλων, δεν αποδίδει, τελικώς, το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και από εκείνη των παραγωγών  – πωλητών υπάρχουν αρκετές ενστάσεις, που αποτυπώνονται καθημερινά στην μηδαμινή αγοραστική κίνηση. 

Και μπορεί η ανάπλαση της νησίδας επί των οδών 28ης Οκτωβρίου και Αλβανικού Μετώπου να θεωρείται απολύτως επιτυχημένη, ωστόσο, η νέα διάταξη και η τελική μορφή της λαϊκής αγοράς φαίνεται πως έχει πολλές αδυναμίες και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, που δεν επιτρέπουν την περαιτέρω λειτουργία της. 

Η φειδωλή συμμετοχή των παραγωγών, που δυσκολεύονται να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα φορώντας τις καθαρές ποδιές τους με το λογότυπο, με τα αρκετά κενά ανάμεσα στους πάγκους τους δείχνουν να κουράζουν και να αποσυντονίζουν τους καταναλωτές, που δεν μπορούν οργανωμένα να κάνουν τις αγορές τους. Επιπλέον, αρκετά παράπονα έχουν εκφραστεί σχετικά με τις ριγέ τέντες, οι οποίες κατά κοινή ομολογία προκαλούν μια μικρή ζάλη, έτσι ώστε πολλοί να αποφεύγουν, πλέον, την λαϊκή αγορά και ιδιαιτέρως ηλικιωμένοι άνθρωποι, που την αγαπούν τόσο πολύ! 

Ταυτοχρόνως, με την επέκταση του πλάτους της νησίδας, στο κέντρο της οποίας είναι εγκατεστημένοι τώρα πια οι πάγκοι της λαϊκής, δημιουργήθηκε μια μεγάλη απόσταση από τους υπάρχοντες δρόμους, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο και τις συνήθειες του παρελθόντος. 

Οι ιθύνοντες του έργου, προφανώς, δεν σκέφτηκαν πως αποκλείονται πλέον οι «ανέπαφες αγορές» από το αυτοκίνητο. Με ελαφρύ φρενάρισμα και βγάζοντας, απλώς, το χέρι έξω από το ανοικτό παράθυρο, εφόσον τα οχήματα ακόμη και τα μεγάλα αστικά λεωφορεία περνούσαν ξυστά από τους πάγκους της λαϊκής. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργούσε άψογα, καθώς το μόνιμο μποτιλιάρισμα την ευνοούσε.

Πραγματικά, ήταν κρίμα να στέκεσαι κολλημένος στην κίνηση και να μην φιλοτιμείσαι να πάρεις το μαρούλι, που σε κοιτούσε ικετευτικά από το τζάμι. Τώρα πια, αυτό δεν ισχύει αφού χάθηκε η οπτική επαφή, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί – καταναλωτές είτε να μην προτιμούν την νέα Λαϊκή Αγορά, είτε να περνούν από δίπλα της με αναισθησία. 

Ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι άλλος από αυτόν τον παγερό αέρα της Ευρώπης, που έπαυσε κάθε ίχνος του παραδοσιακού χαρακτήρα της ωραίας μας λαϊκής αγοράς. Πλέον, κανείς δεν συναντά ούτε μια ζωντανή κότα προς πώληση, που κακαρίζει σπαρακτικά. Κι εκείνες οι ωραίες φωνές και οι αυθόρμητοι αλαλαγμοί «5 αγγράκια 1 ευρώ», δεν ακούγονται από πουθενά πια! Ούτε στην λαϊκή του Κολωνακίου δεν συμβαίνει αυτό.   

Η απόφαση για την παύση της λειτουργίας της νέας Λαϊκής Αγοράς των Τρικάλων στο συγκεκριμένο σημείο του κέντρου της πόλης είναι ειλημμένη, αφού όπως φαίνεται ούτε οι τέντες της ούτε το λογότυπο της μπορούν να αντιστρέψουν την κακή κατάσταση. Θα παραμείνει, ωστόσο, για λίγο καιρό ακόμη μέχρι να εξαντληθούν οι χάρτινες σακούλες με το τυπωμένο λογότυπο, καθώς είναι κρίμα να πάνε χαμένες.  

Ο μεγάλος, όμως, και πολύ σοβαρός προβληματισμός είναι βεβαίως μόνο ένας. Όλα αυτά τα μεγάλα έργα τι θα απογίνουν! 

Γι΄αυτόν τον λόγο από την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων, στο trikalacity.gr, θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση – κατάθεση προτάσεων, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι των Τρικάλων, απαντώντας στο ερώτημα: «Τί θέλετε να κάνουμε με τις τέντες; Απαντήστε και κερδίστε!». 

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του trikalaenimerosi.gr, η καλύτερη πρόταση θα αναδειχθεί μέσω μιας τριμελούς επιτροπής, που θα απαρτίζεται, βεβαίως, από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου και δύο ακόμη άτομα, που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν για ευνόητους λόγους, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. 

Ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει τις ριγέ τέντες και στην περίπτωση που προκύψουν περισσότερες προτάσεις, οι νικητές, δυστυχώς, θα τις μοιραστούν. 

Όσο για το θέμα της συνέχειας της καθημερινής λαϊκής αγοράς στα Τρίκαλα, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Δήμος προσανατολίζεται στην διενέργεια ενός μεγάλου δημοψηφίσματος, προκειμένου ο κόσμος να αποφασίσει για την λαϊκή αγορά που τον εκφράζει. 

Μια ωραία παραδοσιακή, με φωνές και καρότσια να μπλέκονται μεταξύ τους, ή μήπως μια εξευρωπαϊσμένη; 

Με τέντες, λογότυπο, wifi και Παβαρότι στα ηχεία, διότι η νέα Λαϊκή Αγορά έχει και ηχεία, απλώς λόγω της απογοήτευσης δεν έχουν διάθεση οι άνθρωποι να βάλουν μουσική. 

Θα τους δώσουμε, άραγε, την ευκαιρία; 

_________

Πρωταπριλιά 2021! 

"Το κλείσιμο της λαϊκής αγοράς", εννοείται πως δεν ισχύει! Απλώς, ακολουθεί το πνεύμα της ημέρας που επιβάλλει ένα αθώο ψεματάκι. 
Και του χρόνου! 

Μαρία Στίμου trikalaenimerosi.gr