Τα πρόσφατα περιστατικά κλοπών που σημειώθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας καθώς επίσης και στο Νοσοκομείο του Βόλου, έρχονται να αναδείξουν ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της φύλαξης των Κέντρων Υγείας του νομού Τρικάλων και ευρύτερα της χώρας.
Νοσηλευτικές μονάδες, οι οποίες μετά το μεσημέρι αλλά και τις νυχτερινές ώρες παραμένουν αφύλακτες με το ρόλο του φύλακα, συν των άλλων υποχρεώσεων, να αναλαμβάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είτε εφημερεύουν, είτε πραγματοποιούν την βάρδια τους.
Ιατρικός εξοπλισμός και φάρμακα, βρίσκεται ουσιαστικά εκτεθειμένα στα «νύχια» των επιτήδειων, ενώ το προσωπικό έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον Θεό, παρακαλώντας να μη συμβεί κάτι. Να μην συμβεί κάτι, καθώς οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι αρκετά μεγάλες και οι είσοδοι επίσκεψης είναι πολλοί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελέγχουν από τους παρόντες, ειδικά σε στιγμές εξέτασης ασθενών.
Κατά καιρούς γιατροί και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας έχουν έρθει αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά μεθυσμένων ή τοξικομανών, στα οποία κλήθηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχει καταγγελθεί κλοπή ιατρικού εξοπλισμού.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων νομού Τρικάλων κ. Θανάσης Μπαγιώτης, σήμερα φύλακας υπάρχει μονάχα στο Κέντρο Υγείας της Καλαμπάκας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες. Στα Κέντρα Υγείας της Φαρκαδόνας και του Πύλης φύλακας δεν υπάρχει με το ρόλο του φύλακα στις περιπτώσεις που εφημερεύουν γυναίκες ιατροί και πραγματοποιούν την νυχτερινή βάρδια νοσηλεύτριες να λαμβάνει κάποιος τραυματιοφορέας ή εργαζόμενος άλλης ειδικότητας που εργάζεται στις νοσηλευτικές μονάδες.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπαγιώτης φόβος υπάρχει για ενδεχόμενου κάποιου περιστατικού κλοπής ή διάρρηξης, ακόμη και για επίθεση σε βάρος του προσωπικού. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά σε Κέντρο Υγείας του νομού από ένα εξαρτημένο άτομο, προκαλώντας το φόβο του προσωπικού.
Σήμερα γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να βρίσκονται εντός των μονάδων κλειδωμένοι τις βραδινές ώρες, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.
Η «επικοινωνία» με τον έξω κόσμο γίνεται με το ειδικό κουδούνι στην είσοδο της πόρτας, που μόλις χτυπάει, σημαίνει ότι υπάρχει περιστατικό. Όπως περίπου συμβαίνει και στα φαρμακεία που διανυκτερεύουν το βράδυ.
«Θα πρέπει το θέμα της φύλαξης να αντιμετωπιστεί άμεσα. Να εισακουστούν επιτέλους οι προτάσεις μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγιώτης.
krinitrikalon.gr