Με καμάρι και χαρά, η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων προβάλλει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, ένα έργο τέχνης. Την αξεπέραστου κάλλους, νοημάτων, συμβολισμών, εικόνων, σπουδής στον άνθρωπο «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης παγκοσμίως, που συμπυκνώνει την ύπαρξη και τι ανησυχίες του σκηνοθέτη και όσων νιώθουν την ύπαρξή τους να συνταυτίζεται με ανησυχίες και ερωτήματα διαχρονικά, ενίοτε αξεπέραστα αλλά σαφώς κυρίαρχα.
ΥΠΟΘΕΣΗ
O Andrei (Oleg Yankovskiy) ταξιδεύει στην Ιταλία συνοδευόμενος από τη νεαρή μεταφράστρια Eugenia (Domiziana Giordano) ψάχνοντας στοιχεία για τη ζωή ενός Ρώσου συνθέτη του 18ου αιώνα, του Pavel Sosnovsky, που είχε ζήσει μέρος της ζωής του σ’ αυτή τη χώρα. Ο Andrei νοσταλγεί τη σύζυγό του που έχει μείνει πίσω και την πατρίδα του. Αναπτύσσει μια ταραχώδη σχέση με τη νεαρή γυναίκα που τον συνοδεύει, με την οποία μάλιστα στην αρχή της ταινίας φαίνεται πως ίσως γίνουν ζευγάρι… χωρίς ωστόσο να αναπτύσσουν μεταξύ τους οικειότητα ή σαρκική επαφή. Στα λουτρά της Αγίας Αικατερίνης, συναντούν τον Domenico (Erland Josephson) έναν περιθωριοποιημένο μεσήλικα, που η τοπική κοινωνία θεωρεί παράφρονα μετά την αποκάλυψη ότι κρατούσε έγκλειστη την οικογένειά του για πολλά χρόνια. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας γοητεύεται από την προσωπικότητα του Domenico με τον οποίο ανακαλύπτει πως μοιράζονται κοινές υπαρξιακές ανησυχίες.
Σ’ αυτή την ταινία του Tarkovsky είναι εμφανής η επιρροή από το ψυχόδραμα του Bergman. Ο κεντρικός ήρωας, επηρεασμένος από τη συνάντηση με τη νεαρή Eugenia και τον παράφρονα Domenico, οδηγείται προς την ατομική κάθαρση.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Ταρκόφσκι γύρισε την ταινία αυτή ενώ βρισκόταν σε αυτοεξορία στην Ιταλία. Η νοσταλγία του ρώσου διανοούμενου δεν είναι βέβαια μόνον η νοσταλγία του ταξιδευτή μακριά από την πατρίδα του, αλλά ταυτόχρονα και η νοσταλγία που προκαλεί το εσωτερικό ταξίδι του ανθρώπου, ο οποίος ψάχνει να βρει τις παλιές βεβαιότητες. Όπως τονίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Η νοσταλγία είναι ένα πλήρες συναίσθημα, ολοκληρωτικό. Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να αισθάνεται νοσταλγία μένοντας στη χώρα του κοντά στους δικούς του. Παρά την ύπαρξη μιας ευτυχισμένης οικογένειας, ο άνθρωπος μπορεί να υποφέρει από νοσταλγία, μόνο και μόνο επειδή νιώθει πως η ψυχή του είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να την απλώσει όπως εκείνος θα ήθελε».
Και αλλού: «Δεν με ενδιέφερε η ανάπτυξη της πλοκής, η αλυσίδα των γεγονότων, από ταινία σε ταινία αισθανόμουν ολοένα λιγότερο την ανάγκη τους. Με ενδιέφερε πάντοτε ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου, και για μένα ήταν πολύ φυσικό να κάνω ένα ταξίδι στην ψυχολογία την οποία μου υποδείκνυε η στάση ζωής του ήρωα, στις λογοτεχνικές και πολιτισμικές παραδόσεις που θεμελίωναν τον πνευματικό κόσμο. Γνωρίζω καλά ότι από εμπορική άποψη θα ήταν πολύ πιο πλεονεκτικό να κινούμε από μέρος σε μέρος, να δείχνω πλάνα από διάφορες και περίεργες οπτικές γωνίες, να χρησιμοποιώ εξωτικά τοπία και εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους».
Info
Τίτλος: Nostalgia (Νοσταλγία)
Σκηνοθεσία: Andrei Tarkovsky
Σενάριο: Andrei Tarkovsky, Tonino Guerra
Παίζουν: Oleg Yankovskiy, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Patrizia Terreno
Μουσική: Μπετόβεν , Βέρντι, Βάγκνερ, Ντεμπισί
Είδος: Δράμα
Χώρα: Ιταλία
Γλώσσα: Ιταλικά
Ετος: 1983
Διάρκεια: 125΄
ΒΡΑΒΕΙΑ
Στο Φεστιβάλ Καννών του 1983 απέσπασε:
- το Bραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Andrei Tarkovski)
- το Bραβείο FIPRESCI (Andrei Tarkovski)
- το  Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής (Andrei Tarkovski)
- Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Λόγω της μεγάλης διάρκεια, η προβολή θα ξεκινήσει ακριβώς στις 21:45, χωρίς καμία καθυστέρηση