Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Πύλης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου ανοικτή για το κοινό ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Δασικός Πλούτος και Μελισσοκομία στον Δ.Πύλης- Δύο συνεργαζόμενοι παραγωγικοί κλάδοι».
Η ημερίδα υλοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος AgriUrban – URBACT III που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δημόσιο Ταμείο και υλοποιείται από το Δήμο Πύλης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας – Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου. Αρωγός στην ημερίδα ήταν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Τρικάλων και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων.
Το Δήμο Πύλης την Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο κ.Νάκος Χρήστος Δασολόγος και μέλος του προγράμματος, το ΤΕΙ Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο κ.Νταλός Γιώργος Καθηγητής και Υπεύθυνος AgriUrban, υπηρεσιακοί φορείς του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Τρικάλων κ.Θάνος Κώστας , οι οποίοι είχαν και την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης. Επίσης παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ.Γιαγιάκος ο οποίος εκτός των άλλων είναι και εκπρόσωπος του φορέα στο πρόγραμμα AgriUrban και στηρίζει ενεργά τις ως τώρα δράσεις.
Το κοινό άρχισε να έρχεται από νωρίς και μάλιστα η έναρξη των εργασιών «καθυστέρησε» λόγω της μεγάλης προσέλευσης.
Αρχικά έγινε μία σύντομη παρουσίαση του AgriUrban από τον κ.Νταλό, όπου για άλλη μια φορά τονίστηκε η προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μέσα από αυτό και τις συνοδευτικές δράσεις όπως η συγκεκριμένη διοργάνωση. Επίσης παρουσιάστηκαν και μελλοντικές ενέργειες που αποσκοπούν σε αυτό.
Στη συνέχεια ανέλαβαν δράση οι ομιλητές.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον Δασάρχη Περτουλίου κ.Χασάναγα Νίκο, ο οποίος αναφέρθηκε στη ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τον κλάδο της μελισσοκομίας.
Ακολούθησε η κα.Χατζοπούλου Λίνα – τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών με θέμα την προστασία και αξιοποίηση των αρωματικών  και φαρμακευτικών φυτών  των ορεινών περιοχών και ιδίως της περιοχής της Πύλης και πως μπορούν να λειτουργήσουν συνεργηστικά τόσο στην παραγωγή μελιού όσο και ως συμπληρωματική πηγή εισοδήματος του μελισσοκόμου.
Τρίτη στη σειρά ήταν η κα.Χατζήνα Φανή βιολόγος – τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ζωικής παραγωγής & Μελισσοκομίας, που μίλησε για τα δασικά και μη δασικά φυτά και η συμβολή τους στην παραγωγή του ξεχωριστού Ελληνικού μελιού και ανέφερε στοιχεία σχετικά με τα διαφορετικά είδη μελιού και πως μπορούν οι παραγωγοί να τα αξιοποιήσουν.
Τέλος τον λόγο πήρε ο κ.Ντούρας Βασίλης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο και τις συνθήκες αγοράς που επικρατούν στον κλάδο.
Η συνάντηση έκλισε με ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα ελέγχων, ποιότητας και εμπορίας και γενικά προστασία και ανάδειξη του κλάδου.