Ολοκληρώθηκε σήμερα στην πόλη Mollet-del-Valles της Ισπανίας η τριήμερη συνάντηση εργασίας Δημάρχων και Δημοτικών Αντιπροσωπειών των 10 Ευρωπαϊκών Πόλεων του Προγράμματος «Agri-Urban», στο οποίο συμμετέχει και υλοποιεί ο Δήμος Πύλης στα πλαίσια της δράσης URBACT III.  Τον Δήμο Πύλης εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Πύλης κ. K. Μαράβας και ο Συντονιστής του Προγράμματος καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Γ. Νταλός.
Το πρόγραμμα που έχει θέμα τις « ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» διακρίνεται σε δύο Φάσεις και ξεκίνησε το 2015 με την διερευνητική Φάση Ι, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2016 και συνεχίζει  με την έναρξη του κύκλου εργασιών της Φάσης ΙΙ διετούς διάρκειας. Στην πρώτη αυτή συνάντηση εργασίας των εταίρων καθορίστηκαν οι στόχοι του προγράμματος, οι βλέψεις και τα οφέλη που ευελπιστεί κάθε πόλη να αποκομίσει, καθώς και η γνώση την οποία με τη σειρά της μπορεί να μεταλαμπαδεύσει.  Ο Δήμος Πύλης θεωρείται από τους πιο προνομιούχους εταίρους σε θέματα διατροφής λόγω της άριστης ποιότητας εκλεκτών γεωργικών, κτηνοτροφικών και δασικών προϊόντων, ενώ προσδοκά την υποστήριξη δράσεων εκσυγχρονισμού της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς όμως την υποβάθμιση της ποιότητας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε των εταίρων εστιάζεται στην αμεσότητα της παραγωγής-διάθεσης – εμπορίας μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, κάτι στο οποίο υστερούν οι άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Στις διαδικασίες της συνάντησης περιλαμβανόταν η υπογραφή του δεσμευτικού εγγράφου συμμετοχής στην Φάση ΙΙ του έργου, καθώς και η προσυπογραφή της Δήλωσης/Μανιφέστο των Δημάρχων των πόλεων του δικτύου.
Αντίστοιχη συνάντηση εργασίας θα επαναληφθεί τις 14-17 Νοεμβρίου  2016 με οικοδέσποινα πόλη της Πύλη!