Ο Βάιος Κουλουκτσής είναι ένας παραγωγός από την Καλαμπάκα, ο οποίος καλλιεργεί κολοκύθες εδώ και 20 χρόνια. 

Η ξενόφερτη μόδα του Halloween, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της κυρίως στην Αθήνα, λειτουργεί προς όφελός του, αφού οι διακοσμητικές πορτοκαλί κολοκύθες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της αμερικάνικης γιορτής.  

Ο Καλαμπακιώτης παραγωγός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση της διακοσμητικής κολοκύθας λόγω Halloween, ενώ μεγάλο πάρκο ψυχαγωγίας της πρωτεύουσας, στηρίζει την διακόσμησή του στις κολοκύθες παραγωγής του ίδιου.

Παρ΄όλα αυτά, οι εντυπωσιακές κολοκύθες στην χώρα μας κυρίως χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, αφού το νόστιμο λαχανικό από τις συνταγές της παραδοσιακής πίτας έχει κατακτήσει, πλέον, τον κόσμο της δημιουργικής κουζίνας. 

«Δεν υπάρχει σεφ, που να μην αγαπά την κολοκύθα και να μην χαίρεται να κάνει δημιουργίες βασισμένες σε αυτήν», λέει ο κ. Κουλουκτσής, ενώ προτείνει ανεπιφύλακτα και την …οικιακή χρήση σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι μ' αυτή. «Η κολοκύθα αντέχει από δύο έως τέσσερις μήνες αν δεν χτυπηθεί. Μπορεί να έχει θέση στη φρουτιέρα μας και όταν αποφασίσουμε να τη μαγειρέψουμε, αν είναι μεγάλη, να αποθηκεύσουμε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για επόμενες φορές», προτείνει.

Ωστόσο, το top προϊόν της παραγωγής του είναι η λευκή κολοκύθα, που προσφέρει το ωραιότερο γλυκό κουταλιού! Το γνωστό, τραγανό κολοκύθι της γιαγιάς ή κάποιας αγαπημένης θείας, που απαιτεί κόπο και χρόνο. 

«Η διαδικασία παρασκευής του είναι χρονοβόρα και απαιτητική, καθώς το μίγμα πρέπει να μείνει για ώρες στον ασβέστη, να ξεπλυθεί καλά την επόμενη μέρα και φυσικά να βράσει και να δέσει», εξηγεί, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πουλά το προϊόν μετά το πρώτο στάδιο και ο αγοραστής το επεξεργάζεται στη συνέχεια.

Ο Βάιος Κουλουκτσής καλλιεργεί κολοκύθες εδώ και είκοσι χρόνια και κάθε χρόνο καταφέρνει μια καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγή από την προηγούμενη. 

Όπως με καμάρι δηλώνει «φέτος, οι μεγαλύτερες ζυγίζουν από 250 έως 280 κιλά, αλλά το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει χωρίς καθόλου λίπασμα». 

trikalaenimerosi.gr