Η βιταμίνη Ε https://www.ifarmacy.gr/vitamini-e/ είναι μία ιδιαιτέρως σημαντική θρεπτική ουσία για όλες τις ηλικιακές ομάδες, την οποία συναντάμε σε πλήθος τροφίμων. Ωστόσο, οι περισσότεροι την λαμβάνουν μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα, που πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού, τα οποία περιέχουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης είναι πολλοί, με κυριότερο την άποψη που δημιουργήθηκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορούν να χρησιμεύουν για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή γιατρού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για να αποφασίσει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας θεραπείας, με βάση την κατάσταση της υγείας κάθε ατόμου. Άλλωστε, υπάρχουν περιπτώσεις που η λήψη βιταμίνης Ε δημιουργεί προβλήματα. Ένα παράδειγμα είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά (βαρφαρίνη, κουμαρίνη) ή αντιαιμοπεταλιακά (ασπιρίνη) φάρμακα.

Η λήψη άνω των 1000 mg (1500 IU) της συγκεκριμένης βιταμίνης από συμπληρώματα είναι επικίνδυνη, αφού σε αυτές τις δοσολογίες αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας. Επιπλέον, εφόσον συμβεί ατύχημα με τραύμα, ο κίνδυνος για αιμορραγία που δεν σταματά, είναι πολύ μεγάλος σε άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις, ενώ εάν συμβεί αιμορραγία στον εγκέφαλο, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο απειλεί τη ζωή.

Τέλος, όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, πρέπει να λένε στο γιατρό τους, εάν παίρνουν βιταμίνη Ε, αφού ενδέχεται να αλλοιώνει την αποτελεσματικότητα των εν λόγω θεραπειών.