Την παραδοχή ότι ήταν λάθος των 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δικό του, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Τρικάλων και Συντονιστής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος για το νομοσχέδιο περί αποκλεισμού πώλησης καπνικών προϊόντων από τα ψιλικατζίδικα. Την επίμαχη τροπολογία, η οποία τελικά αποσύρθηκε, είχε υπογράψει και ο Χρήστος Σιμορέλης.

Η ομιλία του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις οδηγίες του Ε.Κ. για τα καπνικά προϊόντα είναι ένα αναγκαίο καθήκον απέναντι στη δημόσια υγεία.

Το πιο σοβαρό ζήτημα όμως για την Ελληνική Βουλή είναι η εφαρμογή των κανόνων που θεσμοθετούμε, ειδικά όταν έχουν σχέση με το κάπνισμα και το κόστος του, που είναι κυρίως το εφιαλτικό κοινωνικό κόστος του και δευτερευόντως το οικονομικό.

Θα διαφωνήσω με τον συνάδελφο κ. Γιακουμάτο που είπε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι το κάπνισμα είναι ασθένεια και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους καπνιστές ως άρρωστους. Το κάπνισμα νικοτίνης σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές τεκμηριώσεις είναι ένας επικίνδυνος εθισμός και για τους καπνιστές και για τον περίγυρό τους - με το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς χώρους - ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. τις εγκύους, τα έμβρυα.

Τι γίνεται όμως με τους εθισμούς, τους κανόνες και τους νόμους στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία που θεσμοθετήθηκε προ 8ετίας, ελάχιστα τηρείται. Τι κάνουμε λοιπόν; Επεκτείνουμε τις απαγορευτικές διατάξεις και για νέα καπνικά προϊόντα, καθώς και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και καλά κάνουμε. Το πρόβλημα της εφαρμογής γίνεται όμως ακόμη μεγαλύτερο. H τήρηση των κανόνων επαφίεται στον πατριωτισμό των εθισμένων; Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, οι Δήμοι, τι ακριβώς μέτρα παίρνουν; Εμείς οι Βουλευτές τι στάση κρατάμε; Με τη συμπεριφορά μας θα μπορούσαμε να διαπαιδαγωγούμε στη καταπολέμηση των επικίνδυνων εθισμών, με τη συμπεριφορά μας θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην Αγωγή Υγείας. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. Να το κάνουμε λοιπόν, ειδικά οι γιατροί – Βουλευτές που γνωρίζουμε ακόμη καλύτερα τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος και δεν έχουμε δικαίωμα να δηλώνουμε ότι είμαστε άρρωστοι με το κάπνισμα, καθώς η στάση μας διαμορφώνει συνειδήσεις. Ποιο είναι το περιεχόμενο της αντικαπνιστικής εκστρατείας αν συνεχίζουν να καπνίζουν δημοσίως οι γιατροί στα Νοσοκομεία και στον περίβολό τους, στη Βουλή, στα Υπουργεία, στα γραφεία των Σχολείων και των Δημόσιων Υπηρεσιών;

Ασφαλώς οι υπερβολές στις απαγορευτικές διατάξεις δεν βοηθούν. Αναγνωρίζω το λάθος που κάναμε όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράψαμε την τροπολογία για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και οδηγούσε στο συμπέρασμα της απαγόρευσης πώλησης σιγαρέτων και από τα ψιλικατζίδικα. Πρόθεσή μας ήταν να απαγορευτεί στα Κέντρα Διασκέδασης. Κάναμε λάθος, η τροπολογία αποσύρθηκε σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης. Τι νόημα λοιπόν έχει η συνεχιζόμενη δαιμονολογία, ο λαϊκισμός Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ; Τι νόημα έχουν αυτά που κραύγαζε ο κ. Κωνσταντινόπουλος χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, περί διαπλοκής που σταμάτησε κατόπιν ενεργειών σας; Γιατί αυτή η αβάσταχτη ελαφρότητα; Εμείς πάντως διδασκόμαστε από τα λάθη μας και θα είμαστε πιο προσεκτικοί, ειδικά αυτή την εποχή των μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα, που στον χώρο της Υγείας σχεδιάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η στήριξη - αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Γι’ αυτό καταθέσαμε με την κ. Τζούφη μια τροπολογία που αφαιρεί τη φράση ‘εάν δεν έχει προκηρυχθεί‘, προκειμένου να επιτρέπεται στους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς με παράταση θητείας να παραμείνουν στα Νοσοκομεία μέχρι να περατωθεί η διαδικασία πρόσληψης στη θέση που υπηρετούν.

Κλείνω με την πρόταση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής – εξαιρουμένης της νεοναζιστικής ομάδας - να συμφωνήσουμε να συμπεριληφθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόβλεψη της κατοχύρωσης της ελεύθερης – ισότιμης – δωρεάν πρόσβασης όλων στις Δημόσιες Δομές Υγείας, ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει το καθήκον να επιταχύνει όλες τις δράσεις που οδηγούν στη ποιοτική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».