Ένα πολυμελές διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που προέβαινε σε λαθρανασκαφές και εμπορία αρχαίων αντικειμένων εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών. Η εγκληματική ομάδα που είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε Ελλάδα και εξωτερικό, «ξηλώθηκε» με μια γιγάντια ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αστυνομικές δυνάμεις. Εντοπίστηκαν πάνω από 1.000 αρχαία αντικείμενα, νομίσματα, αγάλματα, κι άλλα, μικρών διαστάσεων, αλλά μεγάλης αξίας. Η δράση της έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό με τη Βουλγαρία να είναι μία από τις χώρες που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση. Τα μέλη της πωλούσαν τα αντικείμενα εντός κι εκτός Ελλάδας. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν σε Αχαΐα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Ρόδο, Αίγιο, Λαμία, Τρίκαλα, Κόρινθο και Δράμα. Χθες αργά το απόγευμα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα οι 25 από τους 26 συλληφθέντες, οι οποίοι πήραν προθεσμία για την Παρασκευή, ώστε να απολογηθούν στον ανακριτή. Ο 26ος συλληφθείς νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Λάρισας.
Η εγκληματική ομάδα είχε χωριστεί σε υποομάδες με διακριτούς ρόλους. Άλλοι έκαναν τις λαθρανασκαφές, άλλοι μετέφεραν, άλλοι έκαναν τις εκτιμήσεις και άλλοι είχαν αναλάβει την εμπορία των αρχαίων (νομίσματα, αγάλματα κλπ).
Η αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της Ελλάδας μεταξύ άλλων, στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, το Αίγιο, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Θεσσαλία, στις Σέρρες στη Δράμα αλλά και σε νησιά όπως η Ρόδος.
(*) H φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα thebest.gr