Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για την Ελλάδα οκτώ προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 17.437.721 ευρώ, για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Η κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται σε 16.384.710 ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων είναι από 1 έως 3 έτη.
Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποβλήθηκαν 199 προτάσεις για απλά προγράμματα, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 60, συνολικού προϋπολογισμού 121.3 εκατ.€ και 27 προτάσεις για πολύ-προγράμματα (διακρατικά), από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 6, συνολικού προϋπολογισμού 16.8 εκατ.€.Από την χώρα μας υποβλήθηκαν συνολικά 41 προτάσεις για απλά προγράμματα εκ των οποίων εγκριθήκαν 8 και 3 προτάσεις για πολύ-προγράμματα χωρίς να τύχουν έγκρισης.
Τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί αφορούν ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων, όπως αιγοπρόβειο κρέας, επιτραπέζιες ελιές, κονσερβοποιημένα φρούτα, κηπευτικά καθώς και καλάθι προϊόντων σε περιφερειακό επίπεδο. Επισημαίνεται ότι για τα νέα προγράμματα καταργείται η εθνική συμμετοχή και το ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. καθορίζεται σε 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες). Για την Ελλάδα αυξάνεται επιπλέον κατά 5% λόγω του ότι ανήκει στις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή.
Τέτοιες εξελίξεις αφορούν άμεσα αγροτικές περιοχέςόπως ο νομός μας. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής είναι κομβική για να ξανασταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία. Η Κυβέρνηση πράττει όλες τις απαραίτητες ενέργειεςώστε να αξιοποιούνται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που μας δίνονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι ποιοτικά και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης.