Η «Ελπίδα» μπορεί να μην άφησε κατά το πέρασμά της χιόνια στο νομό Τρικάλων, προκάλεσε όμως ολικό και πολυήμερο παγετό στην περιοχή μας, με το θερμόμετρο ειδικά τις βραδινές ώρες να δείχνει αρκετούς βαθμούς κάτω του μηδενός.

Σαφώς το φαινόμενο του ολικού παγετού, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα κι όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη, ειδικά τις βραδινές ώρες, έχει συνέπειες στην αγροτική παραγωγοί και στις υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και λαχανικών.

Τις τελευταίες ημέρες τεράστιες εκτάσεις στο νομό Τρικάλων, βρίσκονται εκτεθειμένες στην παγωνιά, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική ζημιά ή ολοκληρωτική καταστροφή.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα λαχανικά δεν καταστράφηκαν εντελώς έχουν υποστεί τεράστια ζημιά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν προς πώληση στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικά.

Οι αγρότες που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν την παραγωγή τους είτε να υποβαθμίζεται, είτε να καταστρέφεται και να μην μπορούν να την διαθέσουν στο εμπόριο.

Η υποβάθμιση και η καταστροφή των αγροτικών-κηπευτικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα και την άνοδο της τιμής στους πάγκους των λαϊκών αγορών και των μανάβικων. Οι τιμές αυξήθηκαν καθώς δεν υπάρχει επάρκεια, όπως συνέβαινε προ κακοκαιρίας, φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμη, καθώς προς διάθεση βρίσκονται μόνο θερμοκηπιακά προϊόντα.

Εντωμεταξύ ο παγετός που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες έχει διφορούμενα αποτελέσματα στις αγροτικές καλλιέργειες. Αφενός σύμφωνα με αγρότες και γεωπόνους βοηθά τα δέντρα να «κοιμηθούν» χωρίς να προχωρούν σε πρόωρη βλάστηση και καταπολεμά έντομα και ζιζάνια ενόψει της άνοιξης. Αφετέρου, καθιστά αβέβαιη την εξέλιξη των σιτηρών που σοκαρίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τις πλημμύρες και των ψυχανθών.

Όσον αφορά τα υπαίθρια κηπευτικά οι παραγωγοί μετρούν απώλειες, φυσικά και οι καταναλωτές στα πορτοφόλια τους, καθώς όπως συμβαίνει σε κάθε παγωνιά παρατηρούνται ανατιμήσεις στα προϊόντα.

(*) φωτογραφία αρχείου

krinilive.gr