Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων γίνεται γνωστό ότι «ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής και συσκευασίας των ακτινιδίων της ποικιλίας«ΤΣΕΧΕΛΙΔΗΣ», για το έτος 2016, η 4η Οκτωβρίου και εφ ́ όσον οι καρποί είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης και έχουν αποκτήσει φυσιολογικά πάνω στο δέντρο τουλάχιστον 6,2 Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15 %.
Οι παραγωγοί ακτινιδίων κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή των καρπών, υποβάλλουν στην υπηρεσία μας υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής τους, καθώς και την συγκομισμένη ποσότητα.
Η διάθεση στην αγορά προς πώληση από εμπόρους, λιανοπωλητές, Super Market, παραγωγούς κλπ. θα γίνεται εφ’ όσον τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει βαθμό ωριμότητας 9,5 Brix. Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία μας θα διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή των παραπάνω, ενώ οι παραβάτες της παρούσας απόφασης θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές κυρώσεων και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο 4235/2014 κυρώσεις».