Οι στρατιωτικές σχολές αποφάσισαν να μειώσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής τους για το 2023, αφού φέτος έμειναν κενές θέσεις εισακτέων. Συγκεκριμένα, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) το 2021 έμειναν 103 κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων (από τις 155 που ορίσθηκαν) αλλά φέτος το πρόβλημα «επεκτάθηκε» και στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού.

Στην Ευελπίδων (ειδικότητα Οπλα) από τις 226 θέσεις που ορίσθηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 θέσεις έμειναν κενές οι 42, και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις ετέθη σε εφαρμογή η ΕΒΕ, αφού οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών πάντα είναι από τις πλέον περιζήτητες καθώς εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ετσι, οι σχολές του Στρατού αποφάσισαν να χαμηλώσουν τον συντελεστή που διαμορφώνει την ΕΒΕ τους για το 2023.

Να σημειωθεί ότι η ΕΒΕ κάθε σχολής προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένη η σχολή, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που έχει επιλέξει η σχολή. Ο συντελεστής κυμαίνεται από το 0,8 έως το 1,2. Ετσι, για το 2023 στη Σχολή Ευελπίδων από 1,20 που ήταν για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ο συντελεστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής μειώνεται στο 1. Αντίστοιχα στη ΣΜΥ από 1 μειώνεται στο 0,9 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από 1,20 στο 0,9.

Εγγραφές στα ΑΕΙ

Την ίδια στιγμή, από σήμερα και έως την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου αρχίζει η εγγραφή στα ΑΕΙ των επιτυχόντων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Η εγγραφή θα γίνει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών. Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr. Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή πρέπει να εισαγάγουν τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου ως όνομα χρήστη και ως κωδικό ασφαλείας (password), τον ίδιο που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μηχανογραφικού δελτίου.

Οι επιτυχόντες της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις θα εισάγονται στην εφαρμογή εγγραφής με τον ίδιο τρόπο όταν έκαναν Μηχανογραφικό Δελτίο Σοβαρών Παθήσεων. Για τις σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού και Τουρισμού η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα καθοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Απόστολος Λακασάς (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)