Στο πλαίσιο των δράσεων για την εβδομάδα κινητικότητας που γίνεται στην πόλη μας, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων παρουσίασαν τμήμα του προγράμματος με τίτλο  «Κυκλοφορώ  με ασφάλεια στην πόλη μου σαν πεζός ή ποδηλάτης».

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη του προβλήματος της καθημερινής μετακίνησης στην τοπική κοινωνία και η συμβολή στην επίλυσή του.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

-Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

-Η δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, συμμέτοχων στον καθορισμό και στην λήψη αποφάσεων που αφορούν το κοινό καλό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2016. Σε αυτό παίρνουν μέρος οι του τομέα της Πληροφορικής με την επίβλεψη των καθηγητών Χρήστου Ευσταθίου και Ευάγγελου Μαντζάνα.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές κινήθηκαν στους βασικούς πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους της πόλης, κυρίως στις ώρες αιχμής για να διαπιστώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται (παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων, ζημιές στο οδόστρωμα, κακοτεχνίες, ελλιπής σήμανση κλπ).

Τα προβλήματα αυτά αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο  και αναζητήθηκαν τα αίτιά τους. Κυρίως οι μαθητές ασχολήθηκαν με τον πεζόδρομο της Κονδύλη αφού αυτός είναι που χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός μαθητών καθημερινά για να κινηθεί προς τα σχολεία της περιοχής της «Μπάρας». Ασχολήθηκαν ακόμα με το τμήμα του ποδηλατοδρόμου που ξεκινά από το Δημαρχείο και με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Ακόμη, διέσχισαν με ποδήλατο τον καινούργιο ποδηλατοδρόμο που ξεκινά από την «Πράσινη Γωνιά» και καταλήγει στο δέλτα Καλαμπάκας (και από τις δύο πλευρές – άνοδος και κάθοδος).

Το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις δράσεις αυτές συγκεντρώθηκε, αξιολογήθηκε και επεξεργάστηκε από τους μαθητές. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια παρουσίαση, με σκοπό να αποτελέσει τον οδηγό για την συνέχιση του προγράμματος στη νέα σχολική χρονιά όπου θα γίνουν προτάσεις για βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.