Λίγες μέρες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς εμείς οι μαθητές της β΄ γυμνασίου με την καθηγήτρια μας κα Καραβασίλη Εύη στα πλαίσια του μαθήματος της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας πραγματοποιήσαμε μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη στο Βυζαντινό κάστρο, που αποτελεί σπουδαίο μνημείο της πόλης μας. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αξιόλογες πληροφορίες από την αρχαιολόγο της 19ης Eφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ντάφη Ευαγγελία, με την ταυτόχρονη περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο. 

Μόλις φτάσαμε στο κάστρο των Τρικάλων, που είναι κτισμένο στα βόρεια της πόλης μας υποδέχτηκε η κα Ντάφη και μας είπε ότι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός προέβη τον 6ο αιώνα μ.Χ στη ριζική ανακαίνισή του. Η χρήση ογκολίθων στην κατασκευή του επιβεβαιώνει ότι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος της κλασικής εποχής. Το τείχος του κάστρου είναι πολυγωνικού σχήματος με πέντε πύργους και πολλές μικρές πολεμίστρες. Η δομή του διαιρείται σε τρία διαζώματα.

Σε λίγο διασχίσαμε το πρώτο διάζωμα όπου ανοίγεται η κύρια είσοδος με ημικυκλικό λίθινο περιθύρωμα. Αντίθετα στην ανατολική πλευρά για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πόλη κατασκευάστηκε το 1960 λίθινη κλίμακα. Σήμερα στο εσωτερικό του διαζώματος λειτουργεί τουριστικό περίπτερο.

Στη συνέχεια περιπλανηθήκαμε στο χώρο του δεύτερου διαζώματος. Στα δεξιά της πύλης αυτού του διαζώματος υπήρχε ο ναός των Ταξιαρχών, ο οποίος δεν σώζεται σήμερα καθώς σύμφωνα με πηγές κάηκε στα βυζαντινά χρόνια και ανακαινίστηκε αρκετά χρόνια μετά από τον Μητροπολίτη Λαρίσης Αντώνιο. Η 19η Ε.Β.Α. θα προβεί στο μέλλον σε ανασκαφή για την αποκάλυψή του. Προχωρώντας είδαμε το ανοιχτό θέατρο στο οποίο γίνονται συναυλίες και παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην ανατολική πλευρά του διαζώματος κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς ρολόι μεγάλων διαστάσεων, το οποίο αργότερα γκρεμίστηκε και στην θέση του κατασκευάστηκε νέο ύψους 33 μ. Είχαμε τη δυνατότητα να ανεβούμε στο ρολόι της πόλης και να θαυμάσουμε τη θέα της πόλης μας από ψηλά. 

Ο τελευταίος σταθμός της ξενάγησής μας στο αξιοθαύμαστο κάστρο των Τρικάλων ήταν το τρίτο διάζωμα, το οποίο έχει περίοπτη θέση και οπτική επαφή με όλη την γύρω περιοχή. Αρχικά, στα δυτικά του εσωτερικού του διαζώματος σώζεται καμαροσκέπαστο, μονόχωρο κτίριο που χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη. Τοπική παράδοση αναφέρει την ύπαρξη ενός ανοίγματος που λειτουργούσε ως έξοδος από το κάστρο σε εποχές εχθροπραξίας. Το άνοιγμα αυτό αποτελούσε είσοδο λαγουμιού που ξεκινούσε από το κάστρο και κατέληγε στην Καλαμπάκα, στο ύψος του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Η επίσκεψη μας αποτέλεσε μία βιωματική εμπειρία, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στο βάθος των αναμνήσεών μας, καθώς συνδυάσαμε τις γνώσεις μας για το Βυζάντιο με όσα αξιοσημείωτα ίχνη άφησε αυτή η περίοδος στην πόλης μας.

Δέσποινα-Μαρία Σίνη, Μαρία Καλμπογκίνη

Μαθήτριες της β΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά