Κάτι από …Αμερικανική στρατιωτική βάση θύμιζε η είσοδος στο «Χάνι» το βράδυ της Παρασκευής. Ένα θηριώδες τζιπ, made in USA, είχε παρκάρει μπροστά στην είσοδο και ακριβώς πίσω του, κολλητά, ένα περιπολικό ώστε οι επιβαίνοντες να κόβουν κίνηση για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο εσωτερικό του μαγαζιού.

Μέσα, έτρωγε ο Αμερικανός πρέσβης David Pearce και η παρέα του. Ήτοι: Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου μετά συζύγου, Βασίλης Γιαγιάκος, Τάσος Κατσιάνης, Σωτήρης Πολύζος (δημοσιογράφος από το Βόλο), αλλά και Αμερικανοί, όπως ο Εμπορικός Ακόλουθος της πρεσβείας και ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη.

Στα γύρω τραπέζια δύσκολα ξεχώριζες ποιοι ήταν οι κανονικοί πελάτες και ποιοι αποτελούσαν τη φρουρά του υψηλού αξιωματούχου, αν και, αν κάποιος έριχνε μια ματιά στους…σβέρκους μπορούσε να βγάλει ένα συμπέρασμα.

Κάνουμε λόγο για «τραπέζι του πρέσβη» διότι μάθαμε ότι, κατά παράβαση της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας, τον λογαριασμό δεν πλήρωσαν ο δήμος Τρικκαίων ή το Επιμελητήριο, ως τοπικοί οικοδεσπότες, αλλά η πρεσβεία!

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό συνέβη επειδή οι δικοί μας  είχαν… καβούρια στην τσέπη ή αν ήταν τόσο έντονη η επιθυμία του πρέσβη να κεράσει που δεν κατάφεραν τελικά να τον μεταπείσουν.

Εκτός και αν πρόκειται για την απαρχή μιας νέας Αμερικανικής βοήθειας προς την χειμαζόμενη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε από τον επισιτιστικό τομέα…

Υ.Γ. Φωτογραφίες από το τραπέζι υπάρχουν άφθονες στο trikalaenimerosi.gr

Κ.Τ.