Εχει δει τον κόσμο από την υψηλότερη κορυφή της Γης, το Εβερεστ. Εχει διαπλεύσει τη Μάγχη κολυμπώντας, το ίδιο έκανε και στο Αιγαίο. Στα 38 του χρόνια ο τρικαλινός γιατρός Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος έχει να επιδείξει περισσότερα ανδραγαθήματα από όσα χωρούν στη ζωή ενός ανθρώπου εθισμένου στις ακραίες αθλητικές προκλήσεις. Και ετοιμάζεται για μία ακόμη: έναν παρανοϊκά σκληρό υπερ-μαραθώνιο στην έρημο Σαχάρα.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» τον ερχόμενο Απρίλιο θα διοργανωθεί για άλλη μια φορά στη Σαχάρα το φοβερό και τρομερό Marathon des Sables. Οι συμμετέχοντες ανήκουν σε ένα ιδιαίτερο είδος αθλητών που θεωρούν άξιο λόγου μόνον ό,τι θεωρείται ασύλληπτα δύσκολο, όποια δοκιμασία υπερβαίνει τα όρια της ίδιας της υπερβολής. Ανάμεσα σε όσους πρόκειται να λάβουν θέσεις «στον πιο αδυσώπητο αγώνα δρόμου του κόσμου», όπως χαρακτηρίζεται το Marathon des Sables, φέτος θα βρίσκεται και ένας Ελληνας. Για τον 38χρονο Τρικαλινό γιατρό Γεώργιο-Ιωάννη Τσιάνο ένας δρόμος στα απόλυτα άκρα της ανθρώπινης αντοχής, διάρκειας έξι ημερών, που καλύπτει υπό συνθήκες ερήμου απόσταση όση 5 κλασικοί μαραθώνιοι, συνιστά απλώς μια μεγάλη πρόκληση - όχι όμως και την πρώτη που έχει θέσει στον εαυτό του.

Μάλιστα, αν ο Τσιάνος τερματίσει στο Marathon des Sables, στο πλαίσιο του προγράμματος Ice-Water-Fire Challenge, θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που θα έχει ολοκληρώσει τρεις από τις πιο απαιτητικές αθλητικές προκλήσεις του κόσμου κάτω από πολύ διαφορετικές, ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες. Διότι, στο extreme βιογραφικό του Ελληνα γιατρού περιλαμβάνονται ήδη η αναρρίχηση στο Εβερεστ και ο διάπλους της Μάγχης.

Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, είναι Θεσσαλός στην καταγωγή και τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Σκωτίας και Βρετανίας. Εχοντας ασχοληθεί συστηματικά με τον αθλητισμό από την παιδική του ηλικία, αποφάσισε να συνδυάσει το πάθος του για τη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης αντοχής με την ιδιότητα του γιατρού, αξιοποιώντας ως επιστήμων την άμεση εμπειρία του ως ορειβάτη, κολυμβητή μεγάλων αποστάσεων, μαραθωνοδρόμου κ.λπ. Ετσι, το 2004 ανέβηκε στο Εβερεστ από τη βόρεια και πιο επικίνδυνη διαδρομή στα Ιμαλάια, μέσα από το Θιβέτ, και ύψωσε την ελληνική σημαία στη λεγόμενη Κορυφή του Κόσμου, σε ύψος 8.848 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Προηγουμένως, το 2000, είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ στον διάπλου της Μάγχης για εκείνη τη χρονιά. Το 2011, με αφετηρία το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, ο Τσιάνος κολύμπησε χωρίς διακοπή έως τις ακτές της Κρήτης, καλύπτοντας την εξωφρενική απόσταση των 101 χιλιομέτρων. Και όλα αυτά, όπως και η επόμενη πρόκληση του Marathon des Sables στη Σαχάρα, γίνονται εν μέρει για την ικανοποίηση του επιτεύγματος και την ηδονή της αδρεναλίνης, αλλά και για την αυτοπαρατήρηση, για χάρη της επιστήμης.