Δυναμικό πολιτιστικό παρόν είχε στο νησί της Σύρου ο Χορευτικός Όμιλος "ΜΕΤΕΩΡΑ" Δήμου Καλαμπάκας στον εορταστικό τριήμερο των αποκριών 21-23 Φεβρουαρίου.

Η πολιτιστική ομάδα της Καλαμπάκας είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο ‘‘χορευτικό αντάμωμα’’ μαζί με άλλους επτά χορευτικούς ομίλους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, στις εορταστικές εκδηλώσεις του νησιού κατά τις ημέρες των αποκριών, που έγιναν με κάθε λαμπρότητα στην Ερμπούπολη της Σύρου. 

Η ομάδα του Τμήματος Επίλεκτοι Χορευτές Καλαμπάκας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου το βράδυ συμμετείχε μαζί με το Πρωτογενές Τμήμα των παλαιών χορευτών στις παραδοσιακές καντάδες, συνεχίζοντας για 28 χρόνια αδιάλειπτα και αυτό το τοπικό αποκριάτικο έθιμο.

Η ομάδα μετά το έθιμο με τις καντάδες, αναχώρησε με λεωφορείο που μερίμνησε η Δημοτική αρχή με την αντιδήμαρχο κ. Λίλα Μπαντέκα, για βρεθεί το ξημέρωμα του Σαββάτου στο Πειραιά. Κατόπιν επιβιβάστηκε σε πλοίο της γραμμής Κυκλάδων και με ταξίδι 4 ωρών έφθασε στην Ερμούπολη της Σύρου. Εκεί τους περίμεναν άτομα της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων του νησιού και τους οδήγησαν στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το απόγευμα έγινε η από κοινού συνάντηση της  οργανωτικής επιτροπής εκδηλώσεων με τους υπευθύνους των οκτώ χορευτικών ομάδων: Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Σύλλογος Άργους «Ελληνική Παράδοση», Χορευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας «Εν Χορώ», Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης», Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδας «Η Αναπάλη»,  Χορευτικός Όμιλος "ΜΕΤΕΩΡΑ" Δήμου Καλαμπάκας, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτική Ομάδα Μίστρους Ευβοίας «Η Αγία Μαρίνα», όπου κανονίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες των κεντρικών εκδηλώσεων που θα γινόταν την επόμενη ημέρα Κυριακή ώρα 11.00-14.00 στο θέατρο Απόλλων, σε ένα από τα ιστορικά θέατρα της Ευρώπης, αντίγραφο του θεάτρου της σκάλας του Μιλάνου.

Το βράδυ του Σαββάτου όλες οι φιλοξενούμενες Χορευτικές Ομάδες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην άνω πόλη όπου είδαν και συμμετείχαν στο Συριανό καρναβάλι. Τα αποκριάτικα δρώμενα εξελίχθηκαν στα στενά σοκάκια της παλιάς άνω πόλης που σε συνδυασμό με την γραφικότητα του όλου χώρου ήταν πραγματικά μια πρωτόγνωρη εμπειρία!

Ενωρίς το πρωί της Κυριακής πριν την εκδήλωση ο υπεύθυνος της ομάδας καθηγητής Γιάννης Δήμας ζήτησε από όλους τους χορευτές να βρεθούν στο θέατρο, εκεί τους ανέλυσε τη χωροθέτηση του χορευτικού προγράμματος, κάνοντας τους κατανοητή και με κάθε λεπτομέρεια την σκηνική τους παρουσία. Με πίεση χρόνου χορευτές μετέβησαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου η θεία λειτουργία γινόταν συνοδεία εκκλησιαστικής χορωδίας με χρήση ειδικού εκκλησιαστικού μουσικού οργάνου. Η θεία λειτουργία καθώς και όλη η εκκλησιαστική ατμόσφαιρα ήταν μια πανδαισία!   

Στην εκδήλωση όλες οι χορευτικές ομάδες παρουσίασαν τον καλλίτερο τους εαυτό μέσα από τα δικά τους ιδιαίτερα προγράμματα. Ο Χορευτικός Όμιλος "ΜΕΤΕΩΡΑ" κατά ομολογία των περισσοτέρων έκλεψε την παράσταση χάρη στη ζωντάνια, το τραγούδι των χορευτών και την δυναμική τους παρουσία που εξέφρασε την τοπική πολιτισμική χορευτική ταυτότητα της Καλαμπάκας και της ευρύτερης περιοχής, που σε συνδυασμό με την 28χρονη εμπειρία τους, απέσπασαν το χειροκρότημα όλων. Μετά την εκδήλωση τα σχόλια ήταν θετικά από πολλά και διαφορετικά άτομα και από μέλη των υπολοίπων επτά χορευτικών ομάδων.

Το θέατρο Απόλλων  εξωτερικά και εσωτερικά ήταν κάτι το φαντασμαγορικό. Ένας χώρος ιδανικός για εκδηλώσεις πολιτισμού και συνεδρίων.  Ένας χώρος με άριστη ακουστικότητα και εν γένει ένας χώρος που εκπέμπει αρμονία.

Στην αποστολή του Χορευτικού Ομίλου "ΜΕΤΕΩΡΑ" συμμετείχαν οι: Ταραλάγκας Δημήτρης, Φωτόπουλος Φώτης, Μπαλατσός Νίκος, Παπούλιας Προκόπης, Αναστασίου Κώστας, Καραλής Γιώργος, Ταραλάγκας Χρήστος, Κακαγιάννης Βαγγέλης, Παπούλιας Ζήσης, Μπαλατσός Θανάσης, Σταύρου Δώρα, Σταμπασίδου Κατερίνα, Πάντου Ζωή, Χατζοπούλου Σούλα, Τερζίδου Νίνια, Σαξόνη Σούλα, Φασούλα Γωγώ, Φωλίνα Ματίνα, Αθανασούλα Ελένη, Παπούλια Ελευθερία, Δριτσέλη Σοφία και ο δάσκαλος τους Γιάννης Δήμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Χορευτικό Όμιλο "ΜΕΤΕΩΡΑ" για την καλοκαιρινή περίοδο έχουν δεχθεί προς το παρόν τέσσερες προσκλήσεις για συμμετοχή σε ανάλογες εκδηλώσεις από: Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, Νάουσας Πάρου, Ομοσπονδία συλλόγων ανατολικών Τζουμέρκων και από το νησί της Σαντορίνης. Ο Χορευτικός Όμιλος "ΜΕΤΕΩΡΑ" Δήμου Καλαμπάκας από το 1987 μέχρι σήμερα έχει 28 χρόνια παρουσίας - δράσης - προσφοράς - δημιουργίας.