Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους υπουργούς και τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της βουλής, απέστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της ΕΝ.Π.Ε. σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και ακυρώνει την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης  Αποβλήτων όπως ισχύει στην μέχρι σήμερα νομοθεσία.
Η ΕΝΠΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της ότι:
«Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία των περιφερειακών σχεδιασμών. Η εν λόγω διάταξη είναι προδήλως αντισυνταγματική διότι προσβάλει κατάφωρα την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επιφυλάσσει διακοσμητικό ρόλο στα περιφερειακά συμβούλια και τους επιβάλλει την υποχρέωση να υιοθετούν τον ΠΕΣΔΑ, αφού έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των Γενικών Γραμματέων.
[...] Στη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών, καθώς προβλέπεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας της γνώμης των Γενικών Γραμματέων και έρχεται σε πλήρη αντίθεση στην προσπάθεια δημιουργίας μίας δημόσιας διοίκησης αποπολιτικοποιημένης. [...]
Έχει αναρωτηθεί ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου τι θα συμβεί εάν τα περιφερειακά συμβούλια δεν "υιοθετούν” τις σύμφωνης γνώμης αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων; Πώς θα προχωρήσουν τα έργα; Θα αναλάβει η κυβέρνηση τη χρηματοδότησή τους καθώς και την υλοποίησή τους, επιβάλλοντας την εφαρμογή τους στις τοπικές κοινωνίες; [...]
Η ρύθμιση αυτή εισάγει νέα ήθη για την κυβέρνησή σας. Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις σας σε όλες τις συναντήσεις μας, εισάγετε μία καίρια ρύθμιση που αφορά ζωτικής σημασίας αρμοδιότητες των Περιφερειών χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την ΕΝΠΕ ούτε καν στοιχειώδη ενημέρωση».