Απάτη

Πληθαίνουν οι αγύρτες στον θεσσαλικό κάμπο. Ακούγεται ότι ιδιωτικό κέντρο υποβολής δηλώσεων (ΚΥΔ), από εκείνα που μαζεύουν και δηλώσεις ΟΣΔΕ, δελέασε εκατοντάδες αγρότες πείθοντάς τους ότι έχει τον τρόπο να αυξήσει μια από τις ετήσιες επιδοτήσεις που δικαιούνται. Τους έβαλε μάλιστα να του εκχωρήσουν το δικαίωμα είσπραξης και μαζί μια τρελή προμήθεια ως αμοιβή. Άνθρακες ο θησαυρός (για τους καλλιεργητές). Οι αποζημιώσεις όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά το γραφείο του μεσάζοντα κράτησε την προμήθειά του η οποία - σε αρκετές περιπτώσεις-, υπερβαίνει τα λεφτά που έλαβε τελικά ο δικαιούχος καλλιεργητής. Η δουλειά μυρίζει εισαγγελέα…

Μπιτσόμπαρα

Δημοπρατούνται στις 22 του μηνός οι παραλίες στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών για μπαρ ομπρελοκαθίσματα. Τιμή εκκίνησης 8.050 (τα 500 τ.μ.) για δύο χρόνια. Όλα θα γίνουν ψηφιακά, πάνω στη νέα ειδική πλατφόρμα της Κτηματικής Υπηρεσίας για την οποία τα παλικάρια του Παπαστεργίου (στο Ψηφιακής Πολιτικής) έριξαν πολλά ξενύχτια.
Σημειώνεται ωστόσο μια γκρίνια στην πιάτσα, από μερικούς, για τις τιμές. Στην πραγματικότητα όμως δεν τους φταίνε οι τιμές αλλά το γεγονός ότι σταματάει το κλέψιμο. Καταπάτηση τέλος, ο δορυφόρος τα βλέπει όλα…

Με δανεικά

Ενώ οι ροές στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να μειώνονται, προβληματίζοντας τράπεζες και κυβέρνηση, τα νοικοκυριά στρέφονται στον δανεισμό αναζητώντας χρηματοδότηση για την κάλυψη των καταναλωτικών τους αναγκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδόν το 85% των καταναλωτικών δανείων αφορά αγορά ΙΧ, ηλεκτρονικών ειδών και οικιακών ειδών από μεγάλες αλυσίδες. Η μερίδα του λέοντος, το 40%, αφορά την αγορά αυτοκινήτου, όπως υβριδικά, ηλεκτρικά και SUV, αλλά και μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού.
Κάτι θυμίζει αυτό…

Λυπηρό από κάθε άποψη, σε άλλες εποχές αδιανόητο. Ακίνητα της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθερία» βγαίνουν σε πλειστηριασμό για τραπεζική οφειλή. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η οικονομική ιστοσελίδα Capital.gr:https://www.capital.gr/epixeiriseis/3806744/pleistiriasmoi-sto-sfuri-ktiria-tis-istorikis-efimeridas-tis-larisas-eleutheria/

Νότες στην όχθη

Aπό τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, θα διεξαχθεί το φετινό Φεστιβάλ Πηνειού απλωμένο στα τέσσερα χιλιόμετρα των όχθεων ποταμού στην πόλη. Από τις τρεις μουσικές σκηνές αναμένεται να παρελάσουν περισσότεροι από είκοσι καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Εκτός από μουσική θα υπάρχει θέατρο, εικαστικά δρώμενα, φωτογραφία, αθλητισμός κ.α
Τα ωραία πράγματα, ως γνωστόν, κοστίζουν. Υπολογίζεται ότι η δαπάνη θα φτάσει τις 200.000 ευρώ. Ο Δήμος Λαρισαίων, φρονίμως ποιων, θα απευθυνθεί για πρώτη φορά στην αγορά αναζητώντας και χορηγούς.

# Ποιος μίσθωσε ντρόουν την επομένη του δυστυχήματος στα Τέμπη καταγράφοντας τα πάντα κατά τις επόμενες ημέρες; Έλα ντε…

Σούλα … “μαινάς”

Μπορεί η μοναδική κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ στη Θεσσαλία να είναι η Λίτσα Λιακούλη, ωστόσο θεματοφύλακας των αρχών του Κινήματος και “απηνής διώκτρια” όσων αλλαξοπίστησαν, είναι η πρώην βουλευτίνα των Τρικάλων και κουμπάρα του Κώστα Σημίτη Σούλα Μερεντίτη.
Η Σούλα – ΠαΣοΚ από τα γεννοφάσκια του κινήματος η ίδια -,δεν χαρίζεται σε κανέναν από τους πρώην συντρόφους της που τώρα πολιτεύονται αλλού. Λέγεται ότι έστειλε ένα …ζεματιστό SMS στον Γιώργο Φλωρίδη που του έγραφε: «Λυπάμαι για το χειροκρότημά μου, όταν ήσουν υπουργός του ΠαΣοΚ, το οποίο εξαργύρωσες για να μπεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη…»
Το κορυφαίο όμως είναι άλλο. Όταν συναντά το ζεύγος Μαρίνας Κοντοτόλη και Γιάννη Ραγκούση, αγκαλιάζει και ασπάζεται μόνο την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ αποστρέφοντας επιδεικτικά το βλέμμα της από τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ.
Ο θεός συγχωρεί, η Σούλα ποτέ…


Κυκλοφορεί σύντομα στα βιβλιοπωλείο, από την “Κόσμος Εκδοτική”, το μυθιστόρημα «στη Λάρισα και οι φτωχοί είναι σνομπ», πρώτο λογοτεχνικό βήμα για τον υπογράφοντα. Μια μυθοπλασία με επίκεντρο τη Θεσσαλία και τη σύγχρονη Λάρισα.
Πρώτη παρουσίαση: Αθήνα, Ιανός, Πέμπτη 16/5/2024, ώρα 18:00
Δεύτερη: Λάρισα, Χατζηγιάννειο, Πέμπτη 30/5/2024, ώρα 19:00
Τρίτη: Τρίκαλα, Πνευματικό Κέντρο, Πέμπτη 6/6/2024, ώρα 19:00.
Το βιβλίο, σύντομα, θα είναι διαθέσιμο και για ηλεκτρονικές αγορές από την ιστοσελίδα του.

Δίκη τρένου

Μόνο οι τοίχοι έχουν μείνει στο πρώην αμφιθέατρο του campus Γεώπολις, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, το οποίο θα μετατραπεί σε αίθουσα δικαστηρίου για το δυστύχημα του τρένου στα Τέμπη. Σχεδιασμός από την αρχή, τελευταία προστέθηκε και μπαρ που δεν είχε προβλεφθεί.
Καλά όλα αυτά αλλά απ΄έξω χρειάζεται κυκλικός κόμβος. Η αναμονή στο φανάρι για να στρίψεις και να μπεις στον χώρο του Πανεπιστημίου εγκυμονεί κινδύνους. Αναμένοντας το πράσινο για να στρίψεις αριστερά, είσαι τόσο εκτεθειμένος που μπορεί να πέσει πάνω σου κάποιο φορτηγό…

Μεταπολίτευση

Μια κοινωνία σε αρκετά έντονη ιδεολογική και πολιτική σύγχυση και μάλλον απαισιόδοξη για το μέλλον αποκαλύπτει η έρευνα της Metron Analysis με αφορμή τις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το 62% των ερωτηθέντων λέει ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης ήταν η καλύτερη της ελληνικής ιστορίας και το 89% έχουν θετική πεποίθηση για τη δημοκρατία. Υπάρχει, πάντως, και ένα 51% ερωτηθέντων που βλέπει θετικά τον σοσιαλισμό, ενώ μόνο το 45% απαντά ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση.
Όσο για τα πρόσωπα και τα κόμματα που θεωρούν οι πολίτες ότι σφράγισαν τη Μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν τα πρωτεία, παρότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΝΔ πρωταγωνίστησαν στη μετάβαση από τη χούντα στη δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου λαμβάνει 64% θετικών αξιολογήσεων έναντι 63% του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ το 63% δηλώνουν το ΠΑΣΟΚ σφράγισε τη μεταπολίτευση και μόνο 24% λένε το ίδιο για τη Νέα Δημοκρατία.

@ Το ακούσαμε και αυτό από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη που επισκέφτηκε τη Λάρισα: «Η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση που δίνει τους σιδηροδρόμους στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, ευθύνεται για το δυστύχημα των Τεμπών…».
Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης που εργαζόταν;…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa